Opoziția anti-oligarhică, îngrijorată de acțiunile guvernării: „A început fraudarea scrutinului prezidențial”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mai mulți candidați la alegerile prezidențiale din 30 octombrie s-au arătat surprinși de viteza cu care au fost adunate cele 29.000 de semnături în favoarea candidatul PD, Marian Lupu, și spun că actuala guvernare a început deja să fraudeze scrutinul prezidențial.

Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, spune că partidele anti-oligarhice trebuie să-și unescă forțele pentru a împiedica fraudarea alegerilor parlamentare de către PD.

„Suntem cetățeni și vrem ca guvernarea și cei care organizează aceste alegeri să respecte alegerea noastră și să asigure că rezultatul va reprezenta alegerea cetățenilor și nu alte lucruri. Nu vrem ca voturile noastre să fie furate. Consider că în acest an avem o situație mai deosebilă, pe motiv că nu avem forțe politice puternice la guvernare, ci doar o singură forță. Nu se va asigura controlul reciproc. Avem un singur jucător care face ceea ce vrea și nu este împiedicat de nimeni. Trebuie să fim mai puternici și să ne adunăm forțele pentru a împiedica fraudarea acestor alegeri de către partidul de la guvernare”, a declarat Sandu în cadrul dezbaterii publice „Pericolul fraudării alegerilor”.

Totodată, aceasta a acuzat PD de presiuni exercitate asupra angajaților instituțiilor de stat pentru a semna în listele de subscripție.

„Din exercițiul realizat de PD deducem că au fost folosiți primarii, cel puțin orele lor de muncă, altfel nu putem explica cum au fost autentificate listele cu 29.000 de semnături. Vreau să știu dacă și pentru celelalte partide primarii vor fi disponibili 24 din 24 de ore, 7 zile din săptămână ca să ne autentifice listele sau dacă le vor lua 3-4 zile să verifice aceste liste”, a mai spus Maia Sandu.

Liderul PAS a precizat, totodată, că angajații unor instituții de stat ar fi impuși să semneze în susținerea candidaturii președintelui Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, la funcția de președinte al țării.

„Primim tot mai multe semnale despre faptul că s-au pus presiuni asupra angajaților intituțiilor publice. Dimineață am fost telefonați de angajații Școlii Profesionale nr.2 din Chișinău, care ne-au comunicat că directorul interimar, care este membru PL, impune angajații să semneze în favoarea candidatului acestui partid. Tot în această dimineață, am primit un mesaj de la Drochia. Ni s-a comunicat că pe 2 septembrie la stația de pompare a gazelor din Drochia a venit un inginer șef de la Chișinău și a impus oamenii să semneze, declarând că dacă nu semnează știu unde este ușa”, a anunțat Sandu.

La rândul său, liderul și candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr Andrei Năstase a declarat că este important ca scrutinul să fie monitorizat cu strictețe, deoarece voturile tuturor partidelor vor fi furate.

„Așa cum sunt furați toți cetățenii, indiferent de opțiunile lor politice, așa vor fi furate și partidele politice. Din păcate nu vom avea posibilitatea să vedem cu a strâns semnături PD. Platforma Demnitate și Adevăr a strâns peste 400.000 de semnături în 3 luni și știe cât de complicat este acest exercițiu, iată de ce suntem surprinși de recordul PD”, a spus Năstase.

Totodată, acesta a amintit și de numărul de alegători înscriși în Registrul Alegătorului, întrucât, spune el, „în timp ce numărul populației descrește, numărul alegătorilor crește”.

„Este nevoie de o anchetă, dar ne dăm bine seama că Procratura Generală, Ministerul de Interne sau Centrul Național Anticorupție nu o va face, deoarece se află la cheremul lui Plahotniuc, cel care controlează și Comisia Electoral Centrală”, a mai spus Andrei Năstse.

Pentru a împiedica fraudarea alegerilor, participanții la dezbatere spun că sunt necesare câteva măsuri, printre care instruirea eficientă aobservatorilor și organizarea unui exit-poll în ziua alegerilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...