13:58:19 25.04.2024
Stiri

Cum a BUCURAT Uniunea Europeană locuitorii dintr-un sat din stânga Nistrului

Social 03.09.2016 12:30 Vizualizări1108 Autor: Ziarul National
Cum a BUCURAT Uniunea Europeană locuitorii dintr-un sat din stânga Nistrului PNUD


Cei peste două mii de locuitori ai satului Rașcov din stânga Nistrului se vor putea bucura în curând de o Casă de cultură renovată în localitate, cu sprijinul Uniunii Europene.

Edificiul are peste 50 de ani și, din lipsă de bani, nu a fost reparat capital niciodată. Intrarea în sala mare de festivități, cu capacitatea de a găzdui 700 de persoane, a fost blocată încă la începutul anilor 2000. Sala era în stare avariată.

Localnicii au fost cei care au cerut renovarea Casei de cultură.

„O astfel de localitate ca Rașcov, cu o valoare istorică deosebită și situri pitorești, trebuie neapărat să aibă o Casă de cultură în care să poți invita cu mândrie oaspeți din alte localități sau de peste hotare”, afirmă locuitorii satului.

Acum lucrările de reparație sunt în toi. Proiectul finanțat de Uniunea Europeană a acordat peste 200 de mii de euro pentru renovarea acoperișului, geamurilor și a sălii de festivități.

Edificiul este dotat cu rampă de acces și va deveni accesibil și pentru persoanele cu dizabilități.

La începutul anului 2017, Casa de cultură va deveni din nou cartea de vizită a localității, pe lângă atracțiile naturale sau istorice.

În satul Rașcov vin mulți turiști și oaspeți de peste hotare, în special din Polonia sau Israel, fiindcă aici au locuit sute de ani evrei și polonezi.

Odată cu încheierea lucrărilor de renovare, conducerea instituției intenționează să organizeze și un Festival anual, cu genericul „Noi suntem din Rașcov”. Acesta va găzdui colectivele artisice din satul Slobozia-Rașcov, stânga Nistrului, și Vadul-Rașcov din dreapta Nistrului, dar și de peste hotare.

Lucrările sunt efectuate în cadrul Programului european „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

În cadrul acestui program, Uniunea Europeană finanțează renovarea a 30 de obiecte de infrastructură pe ambele maluri ale râului Nistru, cum ar fi case de cultură, instituții medicale, grădinițe, școli etc.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md