Principală  —  Ştiri   —   Ședința Guvernului cu partenerii externi…

Ședința Guvernului cu partenerii externi – departe de ochii presei

Astazi, la Holercani, Dubăsari, a avut loc o sesiune comună de lucru a membrilor Cabinetului de miniștri cu partenerii externi ai R. Moldova. Sesiunea nu a fost anunțată în prealabil, presa având posibilitate sa participe doar in mod selectiv. Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, în cadrul ședinței, s-a discutat asupra Notei informative, care conține opinii și propuneri pe care Guvernul le-ar putea utiliza în implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Documentul a fost înmânat Prim-ministrului la începutul lunii martie curent.

Prim-ministrul Chiril Gaburici a mulțumit partenerilor externi pentru suportul acordat autorităților Republicii Moldova în implementarea agendei de modernizare și dezvoltare a țării și a identificat trei priorități majore ale actualului Guvern: unitate națională, supremația legii și economie sustenabilă.

„Aceste priorități le-am stabilit în urma discuțiilor cu membrii Cabinetului de miniștri, reprezentanții mediului de afaceri și societatea civilă. Apreciem enorm susținerea partenerilor de dezvoltare și dialogul continuu pe care-l avem. Împreună am identificat probleme și am venit cu soluții și acțiuni concrete pe care urmează să le realizăm în termenii propuși”, a afirmat Premierul Chiril Gaburici.

Și directorul Băncii Mondiale pentru Moldova, Alexander Kremer, a reiterat importanța unui dialog deschis dintre partenerii externi și autoritățile moldovenești. „Ne bucurăm că Guvernul de la Chișinău este deschis pentru a discuta politicile de dezvoltare ale Republicii Moldova. Dezbaterile au fost constructive și sperăm că vor fi utile în implementarea reformelor, dezvoltarea și aprofundarea parcursului european al țării”, a mai spus Alexander Kremer.

Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a subliniat că în centrul discuțiilor de astăzi a stat cetățeanul. „Vreau să menționez că a fost o discuție foarte constructivă și, pentru prima dată, am văzut o deschidere atât de mare din partea Guvernului și a Premierului. Am remarcat dorința autorităților de a munci și de a face acțiuni concrete pentru binele cetățenilor Republicii Moldova, pentru dezvoltarea acestei țări. Vrem o Moldovă de succes!”, a specificat Ambasadorul Pirkka Tapiola.

Dezbaterile din cadrul sesiunii de astăzi s-au desfășurat pe trei dimensiuni: economic, social și securitate, justiție și guvernare. Unul dintre subiectele centrale a vizat situația macro-economică și financiară din țară, ca o condiție pentru avansarea pe agenda de reforme. Directorul Băncii Mondiale pentru Moldova a menționat oportunitatea elaborării de către autorități a unei politici monetare rezonabile, precum și revizuirea bugetului de stat. Discuțiile s-au axat și pe eforturile de combatere a corupției, reforma justiției, înviorarea mediului de afaceri, prin promovarea politicilor de încurajare a businessului mic și mijlociu, dezvoltarea regională.

În concluzie, miniștrii au accentuat necesitatea unei comunicări permanente, susținută și de partenerii de dezvoltare, cu cetățenii Republicii Moldova, pentru a-i convinge de beneficiile reformelor inițiate. Coordonatorul rezident al ONU, Dafina Gercheva, a pledat pentru implicarea mai activă a mass-media, în reflectarea agendei de reforme: „Timpul zboară și trebuie să acționăm prompt”.

La ședința comună de lucru au mai participat Abasadorul Statelor Unite ale Americii, James Pettit, Ambasadoarea Suediei, Ingrid Tersman și alți oficiali.