Uniunea Scriitorilor califică declarațiile Ambasadorului SUA drept „sfidătoare de adevăr și vădit nediplomatice”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Sfidătoare de adevăr și vădit nediplomatice”. Așa au fost calificate declarațiile ambasadorului SUA în Republica Moldova James D. Pettit. „Declarațile ating tocmai „sfânta sfintelor”, adică valorile identității naționale românești, unitatea de limbă, istorie și cultură, care au stat la temelia Mișcării de eliberare națională, începute și consolidate în anii ”80 ai sec. XX”, consideră Consiliul Uniunii Scriitorilor.

Potrivit unei declarații a Uniunii, „tocmai un diplomat american, după 25 de ani de Independență sfâșiată de războaie, de separatism, de embargouri și blocade economice dinspre Rusia, vine nitam-nisam, (în preajma campaniei electorale!) să facă jocul Rusiei și să anuleze orice speranță în libertate și unitate națională cu niște declarații trase la indigo din mașinăria propagandei kaghebiste: „Moldova nu este România”, „Moldova își are propria ei istorie”, „Alăturarea de România nu este o alegere practică”, „este important ca moldovenii să se recunoască a fi moldoveni, o națiune aparte”, sau „Moldova, țară multietnică”.

În declarație mai este specificat că niciun diplomat american, începând cu Mary Pendleton și terminând cu William H. Moser și cu Secretarul de Stat al SUA John F. Kerry, care ne-a vizitat țara, „nimeni și niciodată nu și-a permis un asemenea afront – ingerință în realitățile noastre, dar nutrite de speranța ieșirii la limanul european și revenirii în hotarele firești ale națiunii române”.

Scriitorilor li se pare straniu și faptul că interviul lui James D. Pettit nu conține nicio aluzie la retragerea armatelor ruse de pe teritoriul nostru în conformitate cu Acordul de la Istanbul, 1999, și la perspectiva aderării Republicii Moldova la NATO.

Într-un final, ambasadorul SUA a fost invitat la o discuție în cadrul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...