Liderul PPEM Iurie Leancă a avut întrevederi cu președintele și premierul Bulgariei

Iurie Leanca, președintele PPEM și a Consiliului parlamentar pentru integrare europeana, a avut luni, 29 august, la Sofia întrevederi cu președintele Bulgariei, Rosen Plevneliev și prim-Ministrul acestei țări, Boyko Borissov. În cadrul acestor discuții a fost efectuat un schimb de opinii pe subiectele relevante de pe agenda relațiilor bilaterale, evoluțiile din ambele țări, provocările regionale.

O atenție deosebită a fost acordată situației etnicilor bulgari din Moldova, integrării comunității bulgare în societatea moldovenească, dar și asupra unor aspecte ale sistemului educațional în instituțiile de învățământ, în care un șir de obiecte se predau în limba bulgară.

Potrivit unui comunicat al formațiunii, conducerea Bulgariei s-a angajat să susțină și în continuare finanțarea unor proiecte cu caracter socio-economic și educațional în localitățile din raionul Taraclia.

Totodată, în cadrul întrevederilor au fost discutate și subiectele care țin de intensificarea relațiilor moldo-comunitare, implicarea mai activa a UE în procesele de reformare a justiției și luptei împotriva corupției din Republica Moldova, susținerea de către Sofia a extinderii UE spre Est.

Liderii bulgari au subliniat că integrarea europeană a Republicii Moldova și reformele aferente acestui proces nu au alternativă. În vederea continuării dialogului pe aceste subiecte de o importanță vitală pentru țara noastră, părțile au convenit ca în scurt timp o delegație, compusă din europarlamentari bulgari dar și membri ai parlamentului bulgar, să efectueze o vizită la Chișinău.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.