Dinu Plîngău: Ziua în care oamenii au plâns, la propriu

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Îmi este complicat să scriu despre ziua de azi, gustul rușinii, gustul neputinței astupă durere din gât, nas și ochi de la gazele ce au fost date în femei, bătrâni, tineri și copii.

Erau copii acolo, nu puteam să cred că ei au făcut asta, am văzut lacrimi și groază în ochii mamelor cu cărucioare. Nu cred că o să pot adormi azi după ce am văzut cum bătrânii stăteau la pământ de durere, ei au venit acolo pentru că pensia nu le ajunge, pentru că bonul de plată e prea mare, mulți dintre ei erau pe baricade și în 91”, în schimb au primit o bâtă și gaze de ziua lor, de ziua ,,independenței”

S-au cheltuit 30 de milioane pe care noi nu le-am văzut din cauza gardului de 2 metri și miilor de polițiști care au blocat jumătate de oraș. Pentru ce? Pentru că suntem prea bogați și nu avem ce face cu banii? Nu ! Dacă vreți să vedeți o dictatură polițienească în carne și oase, veniți în Republica Moldova! Nu în zadar în ultima perioadă tot mai mulți profesori și studenți din diferite colțuri ale lumii vin aici pentru a-și scrie tezele, lucrările științifice, despre dictatură și proteste, despre oligarhie și sărăcie.

Mulți nu știu, dar o provocare mai dură din partea conducerii MAI a fost făcută lângă scenă, când la un moment dat, au dat într-o parte barierele și s-au retras în grabă, provocând mulțimea să iasă în PMAN, unde erau doar dansatori, unde erau copii mici. Au vrut să facă în presă din noi criminali, care au dat buzna peste niște copii, care au stricat concertul. Nu le-a reușit, oamenii s-au oprit, iar în momentul în care oamenii au început să se întoarcă, au intervenit în forță, bruscând, au fost și haine rupte, și vânătăi. Provocare era atât de evidentă, că o parte din polițiști singuri nu au înțeles ordinul de a se retrage și a lăsa coridor pentru mulțime în PMAN. Ei au vrut nu doar să-și arate mușchii, să calicească niște oameni cu gazele lor, dar să aresteze și să dea vina pe Moscova, învârtind asta prin intermediul canalelor de propagandă cel, care are afaceri cu mafia rusească, care spală miliarde de dolari prin intermediul justiției, care la Moscova e pro-Kremlin, iar la București, unde are mulți oameni fideli, spune că va înfăptui unirea. În Piață, erau oameni lucizi, patrioți, unioniști, pro-europeni, dar pe majoritatea nu-i interesează politica, ei au venit pentru că nu se mai poate așa. Mai mulți bătrâni strigau că le este foame, un bătrân după ce poliția a lovit în oameni, s-a pus în genunchi și plângea, e un cadru pe care nu-l poți șterge din memorie.

Cei care stăteau de partea asta a gardului și a cordonului, nu sunt oameni pentru că nu au porsche, nu că nu au, nici nu cunosc ce-i asta, nu sunt oameni pentru că nu au buze umflate sau costume de mii de euro, nu sunt oameni pentru că nu au rude în parlament sau ministere, nu sunt oameni pentru că trebuie să mai lucreze cineva în țara asta, pentru ca ei să organizeze parade și să-și permită luxul în care trăiesc. Nu sunt oameni pentru că poți lovi în ei, le poți îngrădi accesul, le poți călca în picioare drepturile. Nici pentru noi, cei care stăteau fudul pe scenă nu sunt oameni, sunt niște călăi, niște sadiști.

Îmi este greață nu doar de cei de la guvernare, mai greață-mi este de cei ce îi slujesc, sunt gata să zâmbească fals, să pupe și să lingă, și nu contează cui, măcar și unui psihopat ce a capturat puterea în stat. Sunt mulți, pe mulți din ei deja-i cunoaștem, alții se dau ,,independenți” și pupă doar de sărbători, cum ar fi asta, de exemplu. Un lucru aș vrea ca ei să înțeleagă, Plahotniuc nu-i veșnic, toți cândva vor plăti.
De restul umilințelor nu mai scriu, cum ar fi faptul că accesul în PMAN pentru cei care au semnat declarația de independență în 91” a fost interzis, despre harta ,,Praznicului” desenată pe asfalt, dar și despre și despre simplul, dar perversul fapt că pe scenă erau niște criminali, pe care unii i-au aplaudat. Ziua de azi, ne-a făcut mai puțin ,,independenți” decât eram ieri.

Dinu Plîngău


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...