„Vreau să continui. Simt o dorinţă incredibilă de a continua”, a declarat Rutte pentru cotidianul popular De Telegraaf.

Publicaţia scrie că, după ce Rutte şi-a anunţat această ambiţie în interiorul formaţiunii sale, Partidul popular liberal şi democrat (VVD), a devenit oficial cap de listă pentru viitorul scrutin.

Partidul liberal al lui Mark Rutte conduce o coaliţie guvernamentală în care se mai află laburiştii din PvdA şi care dispune în total de 76 de mandate din cele 150 ale camerei inferioare a parlamentului.

Popularitatea sa se află însă în pierdere de viteză în ultimii ani, în favoarea mai ales a deputatului Geert Wilders, cunoscut pentru poziţia sa anti-islam şi eurosceptică.

Partidul Libertăţii (PVV) al lui Wilders conduce în sondaje, o recentă anchetă Ipsos creditându-l cu un scor care s-ar traduce în 27 de locuri în parlament, faţă de 12 în prezent.

În schimbă, PVV nu ar obţine decât 25 de locuri (40 în prezent), iar laburiştii 13 (faţă de 36).

Scenariul cel mai probabil pare totuşi cel al unei coaliţii lărgite conduse de VVD, împreună cu laburiştii, cu progresiştii din D66, centriştii de la Apelul Democrat Creştin (CDA) şi partidul socialist (SP), pentru un total de 77 de mandate.

Geert Wilders a fost aliat parlamentar al lui Mark Rutte în primul mandat de prim-ministru al liberalului. Alianţa lor s-a prăbuşit însă după doi ani, în aprilie 2012, în urma unui dezacord privind măsurile de austeritate, declanşând alegeri anticipate în septembrie acelaşi an.