Eveniment

Premiul Naţional pentru literatură a fost suspendat. Traian Vasilcău este acuzat de plagiat

„Comisia pentru decernarea Premiului Național a luat act de acuzațiile de plagiat semnalate în spațiul public în privința domnului Traian Vasilcău nominalizat la Premiul Național de Stat pentru anul 2016. Ca urmare, Comisia a decis să suspende decernarea Premiului Național domnului Traian Vasilcău până la clarificarea situației”, se anunță într-un comunicat al Cancelariei de Stat. 

Amintim că la începutul săptămânii a fost făcută publică lista personalităților cărora urmează să li se ofere Premiul Național. Printre acestea figura și scriitorul Traian Vasilcău. Reacția jurnaliștilor și a omenilor de cultură pe rețele de socializare a fost extrem de negativă. 

Directorul editurii Cartier, Gheorge Erizanu a amintit că în 1988, Traian Vasilcău a publicat în revista Oriziont mai multe poezii plagiate de la poeta Doina Uricariu.  „Membrii Guvernului Filip, membrii comisiei Premiului Național, justiția din Chișinău pot demonstra că Traian Vasilcău a fost întâiul care a scris poemul O fărâmă de bine. În 1988. Doina Uricariu l-a furat. Și l-a pus ca propriul poem în cartea ei. De la 1985. Dar ce mai contează un mic furt în marile găinării din Hronicul lung al Găinarilor.”, scrie Erizanu pe blogul său. 

Scriitorul Emilian-Galaicu Păun a avertizat la rândul său că va renunța la Premiul Național pe care l-a primit în 2015, în cazul în care nu i se retrage titlul lui Traian Vasilcău. „ Declar cu toată responsabilitatea că în cazul în care nu i se retrage titlul lui Traian Vasilcău, mă văd silit să renunţ la Premiul Naţional pentru literatură, primit în 2015 (nu voi putea întoarce, dintr-o dată, toţi banii – cheltuiţi pe medici şi alte griji (mde, sunt un om sărac…) –, dar pot presta servicii publice gratuite în folosul comunităţii, cum ar fi măturatul străzilor etc.); îi îndemn şi pe alţi laureaţi să procedeze la fel, poate că gestul nostru va ajunge la autorităţi”.

Poeta Doian Uricanriu califică alegerea Comisiei Premiului Național drept una „penibilă”.  „Îl consider un plagiator (pe Traian Vasilcău). Nu cred că e vorba în nici un caz de o conștiință morală de…timid ori timorat???!!! Penibilă alegere.Le-am scris câtorva scriitori din Republica Moldova, inclusiv lui Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii care a fost în juriu. Tăcere. Mai vedem”, a scris Doina Uricari pe pagina sa de facebook.

Traian Vasilcău respinge acuzaţiile. "Eu nu am citit poeziile acestei autoare (Doina Uricariu, n.r.) și nu am nicio carte de-a ei. La Premiul Național am fost propus pentru trilogia „Regăsit în cer”, apărută în 2009. Poezia despre care vorbește Gheorghe Erizanu nu se regăsește în nicio carte de-a mea".

Timpul.md

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *