Dacian Cioloș: E important să sporim investiţiile româneşti în Republica Moldova

România rămâne fidelă sprijinului Republicii Moldova. Declaraţia a fost făcută de prim-ministrul României, Dacian Cioloş, în urma întrevederii cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip.

“România rămâne fidelă sprijinului Republicii Moldova. Obiectivul nostru este să susţinem reformele de care Republica Moldova are nevoie pentru a asigura securitatea şi dezvoltarea. Considerăm că stabiliatea este foarte importantă în perioada urmatoare. Ne pare esenţial ca reformele începute să continuie”, a declarat Dacian Cioloş.

De asemena, Dacian Cioloş a relatat că Guvernul României doreşte să intesifice colaborarea nu doar la nivel guvernamental , dar şi la nivel de administraţie publică locală.

“Legat de prima tranşă nu au fost condiţionalitaţi, dar măsuri care au rezultat din probelemele ridicate şi de oamenii care erau în stradă acum câteva luni la Chişinău şi nevoia de a progresa în diverse domenii. Abordarea a fost de a face ca împrumutul să deschidă clar finanţări şi din alte surse. Am rugat ca Republica Moldova să ducă până la capăt aceste reforme de îmbunătăţire a mediului econonimic. Şi astăzi suntem în situaţia că banii sunt deja în contul Guvernului Republicii Moldova, Moldova este pe cale de a încheia un acord cu FMI, Moldova dispune de recunoaşterea Comisiei Europene.

Dincolo de acest împrumut, continuăm cu asistenţa financiară nerambusabilă şi continuăm cu programe care au dat rezultate, finanţarea grădiniţelor punem la dispoziţie 3 milioane de euro care vor îmbunătăţi condiţiile în 80 grădiniţe. Vrem să intesificăm colaborarea nu doar la nivel guvernamental , dar şi la nivel de administraţie publică locală, să îmbunătăţim viaţa oamenilor care trăiesc în mediul rural. Ne dorim să continuăm sprijinul care se adaugă la ajutorul umanitar din primavara de 4 milioane de euro”, a specificat prim-ministrul României.

Totodată, Dacian Cioloş a menţionat că este important de sporit investiţiile româneşti în Republica Moldova.

“E important să sporim investiţiile româneşti în Republica Moldova. Moldova are un acord cu UE care include şi unul de liber schimb, iar România e principalul partener comercail al României. Putem încuraja investitorii români, atât companii de stat cât şi investitori privaţi. Există deja parteneriate de cooperare interconectări la care lucrăm în domeniul transportului şi energiei electrice. Există o banca importanta din România care urmează să investească aici. I-am confirmat domnului prim-ministru, suntem pregătiţi să creăm un fond de garantare”, a adăugat oficialul.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.