Rămășițele pământești ale Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, deshumate la Mănăstirea Căpriana

Rămășițele pământești ale Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni sunt deshumate joi, 25 august, la Mănăstirea Căpriana. Moaștele celui care deja se bucură de o evlavie deosebită în rândul creștinilor vor fi puse într-o raclă spre închinare celor care vin la Mănăstire.

La data de 3 septembrie, vrednicul de pomenire Mitropolit Gavriil Bănulescu – Bodoni, va fi trecut în rândul sfinților. Tomosul de canonizare se va citi tot la Mănăstirea Căpriana, locul de veșnică odihnă a Mitropolitului.

Reamintim că, în premieră, în istoria Bisericii Ortodoxe din Moldova, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a decis pe 15 iulie canonizarea Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni (1746-1821) și a ascultătoarei Agafia (?-1843) de la mănăstirea Cușelăuca.

Astfel, s-a decis ca ziua de pomenire a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni să fie stabilită ziua trecerii sale la cele veșnice 30 martie (12 aprilie). Iar ziua de pomenire a ascultătoarei Agafia Maranciuc a fost stabilită pe 9 (22) iunie.

Gavriil Bănulescu-Bodoni s-a aflat în fruntea noii Arhiepiscopii a Basarabiei, cu reşedinţa în Chişinău, începând cu 21 august 1813.

La demersul mitropolitului Gavriil în anul 1814 în Basarabia a fost deschisă o tipografie la care s-au tipărit cărţi importante pentru cult, pentru toţi oamenii ortodocşi. Ocupându-se de amenajarea bisericilor, mitropolitul Gavriil se implică în activităţi civice.

În cei peste şapte ani de cârmuire a eparhiei Chişinăului, mitropolitul Gavriil a avut mari realizări. Nici o latură a existenţei şi activităţii bisericii din Basarabia nu a fost lipsită de atenţie. Toate planurile de educare a enoriaşilor, înfruntând grele obstacole, au fost realizate. Mitropolitul Gavriil a păstorit până la moarte în Arhiepiscopia Basarabiei, unde a înfiinţat și un Seminar Teologic.

mitropolitulbanulsecu bodoni

Un fragment din emisiunea „Cuvintele Credinței”, în care arhimandritul Filaret, starețul Mănăstirii Căpriana, vorbeşte despre canonizarea mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni poate fi urmărit mai jos. Emisiune realizată de jurnalistul Iulian Proca.

[youtube id=”_XmgrDZFrPU”]

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.