Sagaidac explică cum a fost sărăcită ţara în urma deprecierii masive a leului, fapt care a fost posibil cu implicarea înalţilor demnitari, inclusiv din cadrul BNM.

„Vreau sa declar cu toată responsabilitatea ca deprecierea leului moldovenesc în perioada decembrie 2014 - februarie 2015 a fost organizată şi planificată. Aceasta este consecinţa emiterii a 14,5 miliarde de lei ne-acoperiţi care au fost acordaţi sub formă de credite de urgenţă Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank, dar din banii aceştia aceste trei bănci sub administrarea specială a BNM au cumpărat masiv şi la greu valuta din rezervele valutare ale Băncii Naţionale, ceea ce a pus presiune asupra cursului de schimb leu faţă de valutele de referinţă şi a dus la deprecierea masivă a leului moldovenesc. Iar aceasta s-a întâmplat cu complicitatea înalţilor demnitari de stat inclusiv din cadrul Băncii Naţionale”, a scris Sagaidac pe pagina sa de Facebook.

„Leii ne-acoperiţi sunt simplă hârtie, iar ei cu aceasta simpla hârtie au atentat la rezervele valutare ale ţării şi în felul acesta, de fapt au furat de la noi toţi. Noi toţi inclusiv am plătit acel miliard de dolari furat. O parte sunt banii contribuabililor SUA si UE (cca 700 milioane) care prin intermediul FMI au acordat asistenţă financiară Moldovei, iar noi am fost sărăciţi ca consecinţă a deprecierii leului”, mărturiseşte Sagaidac.

Fostul angajat al Băncii Sociale susţine că instituţia financiară, fiind plină de datorii, a fost preluată în 2013 de controversatul primar de Orhei, Ilan Shor, şi tot în anul respectiv, potrivit lui Sagaidac, frauda bancară era în toi.

„Banca Sociala era plină de datorii în anul 2013, care trebuia deja în anul 2013 sa fie sub supraveghere specială din partea BNM, a fost preluată de Shor pentru a se ajunge la această etapă a jafului secolului - atentarea la rezervele valutare ale ţării. În anul 2013 deja avea loc realizarea planului, iar mega frauda bancară era în toi. Scopul lor a fost să decapitalizeze şi să devalizeze Banca de Economii, dar care nu era suficientă pentru a scoate 1 miliard de dolari din rezervele valutare ale ţării, astfel ca în anul 2013 ei au mai preluat două bănci Unibank şi Banca Sociala în mod premeditat cu scopul de a putea scoate cât mai mulţi bani din rezervele valutare ale tarii”, a mai declarat fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale.

Sagaidac mai spune că există agenţii americane de aplicare a legii care s-au autosesizat şi investighează frauda din sistemul bancar al RM, totodată, există tot mai mulţi cetăţeni deşteptaţi care sunt pregătiţi să protesteze. De aceea, Sagaidac îndeamnă pe cei care nu vor să fie furaţi în continuare să iasă în PMAN pe 27 august pentru a susţine campania „Nu mă tem”, lansată de cetăţenii nemulţumiţi faţă de actuala guvernare.

„Cine nu doreşte să fie furat în continuare, are posibilitatea să iasă pe data de 27 august şi să ia atitudine. Deja avem agenţii SUA de aplicare a legii care s-au sesizat şi care investighează, deja există şi cetăţenii deşteptaţi care doresc să protesteze. Noi putem oferi puţin din timpul nostru, dar care luat împreună cu cei din diasporă, cu cei de acasă, devenim o forţă şi o voce pe care guvernanţii vor fi obligaţi sa o ia în considerare inclusiv sub presiunea comunităţii internaţionale”, se arată în mesajul fostului angajat de la Banca Socială.

„Eu personal vă rog din suflet, implicaţi-vă!”, a conchis Sagaidac.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.