icon

Prim-ministrul Pavel Filip a participat la inaugurarea Forumului de Afaceri al Diasporei

21-08-2016 12:32
1,538

Premierul Pavel Filip a participat la deschiderea celei de-a doua ediţii a Forumului de Afaceri al Diasporei, desfăşurat astăzi, la Chişinău, cu genericul „Oportunități de dezvoltare locală”. În mesajul său, Pavel Filip a menţionat rolul important pe care îl are diaspora moldovenească în societatea noastră şi faptul că, în luna februarie curent, Guvernul a aprobat Strategia Națională  dedicată diasporei - ”Diaspora-2025”. „Este pentru prima oară când în Republica Moldova se elaborează un asemenea document de politici privind diaspora – fapt ce confirmă importanța fenomenului și seriozitatea cu care îl tratează Guvernul”, a spus Prim-ministrul.

 

Premierul a subliniat meritul diasporei în dezvoltarea economică a ţării noastre, în special prin remitenţele financiare trimise de conaționalii noștri stabiliți temporar peste hotarele țării. „Modelul economic bazat pe consum și importuri, după care am trăit până acum, ne-a permis să supraviețuim, dar cert este că acest model nu este unul durabil și în baza lui nu poți obține o dezvoltare sustenabilă. Noi, cei de la guvernare, ne dorim să schimbăm paradigma – să nu ne bazăm pe consum și import, ci mai mult pe investiții și export”, a declarat Pavel Filip.

 

Şeful Executivului a vorbit despre măsurile întreprinse de autorităţile moldoveneşti în ultimele şase luni pentru a asigura un mediu de afaceri atractiv şi prosper, inclusiv pentru investiţiile venite de la conaţionalii noştri care activează peste hotare şi doresc să-şi extindă afacerea în Republica Moldova. În acest sens, Pavel Filip s-a referit la relansarea Programului PARE 1+1, menit să susţină investiţiile migranţilor moldoveni în afaceri în Moldova şi la reluarea activităţii Consiliului Economic al Prim-ministrului într-un nou format, transparent şi mai eficient. În aceeaşi ordine de idei, Premierul a reiterat determinarea Guvernului de a reforma domeniul controalelor de stat, de a reduce numărul actelor permisive pentru lansarea afacerilor, dar şi de a promova în continuare documente de politici care să fie simple şi clare pentru cei care doresc să activeze în sectorul privat, făcând referinţă la proiectul de Lege cu privire la parcurile din industria tehnologiei informației şi la alte iniţiative, care sunt pe agenda Guvernului.

 

Pavel Filip a subliniat că aceste măsuri  ţintesc obiectivul principal al Guvernului – ca oamenii din Republica Moldova să trăiască în prosperitate, iar cei care sunt stabiliţi temporar peste hotare să poată reveni acasă şi să se simtă bine aici.

 

Forumul de Afaceri al Diasporei a reunit oameni de afaceri din străinătate din peste 25 de țări, originari din Republica Moldova,  oficiali guvernamentali, precum și reprezentanți ai mediului privat din țară. Evenimentul este organizat sub patronajul Guvernului Republicii Moldova, de Biroul pentru Relații cu Diaspora, cu susținerea organizației Internaționale pentru Migrație, misiunea în Moldova a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Societatea Germană pentru Cooperare Internațională.

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31