Nume
Parola
Vizualizări: 1468
În 2015, vor fi alocați circa 68 de milioane de lei pentru proiectele de dezvoltare regională realizate în nordul republicii
Chișinău, 30 Aprilie 2015 — Membrii Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) au aprobat miercuri, 29 aprilie 2015, finanțarea a 8 proiecte de dezvoltare regională, în valoare de 67,82 de milioane de lei, ce urmează, până la finele anului curent, a fi realizate în Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN) din resursele Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

Astfel, în nordul republicii, vor fi realizate proiecte de infrastructură a drumurilor, aprovizionare cu apă și sanitație, atractivitate turistică, susținere a mediului de afaceri și cheltuieli operaționale în cadrul ADR Nord.

Pentru RDN, a fost aprobat spre finanțare un proiect de aprovizionare cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor comunei Parcani, Ocolina și Rădi-Cereșnovăț din raionul Soroca (7,53 mln.lei). De asemenea, în anul 2015 se preconizează finanțarea proiectelor de dezvoltare a sectorului industrial în nordul republicii prin reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de apă şi canalizare pentru Parcul Industrial de pe teritoriul S.A. „Răut” din municipiul Bălţi (9,65 mln. lei). Totodată, se planifică conectarea Parcului Industrial Edineţ la infrastructura de acces şi utilităţile publice (9,86 mln. lei) ș.a.

„În realizarea proiectelor punem accent pe durabilitate și continuitate. Astfel, în acest an, continuăm implementarea proiectelor inițiate în anul 2014 și, totodată, am aprobat spre finanțare și alte proiecte noi în Regiunile de Dezvoltare Nord și Centru”, a subliniat Stephane Bride, viceprim-ministru, ministru al Economiei, președinte al CNCDR.

Vasile Bâtca, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a menționat că cele 26 de proiecte, în valoare de 186,52 mln. lei, ce vor fi realizate în regiunile de dezvoltare ale țării, țin de aprovizionarea cu apă și canalizare a localităților țării, reparația și construcția drumurilor, sporirea atractivității turistice, managementul deșeurilor solide, dezvoltarea sectorului privat, îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice. „În 2015, ne propunem să realizăm eficient proiectele de dezvoltare regională și să îmbunătățim condițiile de viață ale cetățenilor din mediul rural, în special”, a specificat ministrul Vasile Bâtca.

Ședința de ieri a CNCDR a întrunit miniştri, reprezentaţi ai autorităţilor publice locale, ai ADR-urilor, ai mediului de afaceri, ai societăţii civile și a fost prezidată de către viceprim-ministrul, ministru al Economiei, Stephane Bride.

În total, pentru implementarea celor 26 de proiecte de dezvoltare regională ce vor fi realizate regiunile de dezvoltare ale țării, CNCDR a decis alocarea a 186,52 de milioane de lei, pentru cheltuieli operaționale ale Agențiilor de Dezvoltare Regională Nord Centru și Sud - 7,88 de milioane de lei, pentru implementarea politicii de dezvoltare regională în regiunea de dezvoltare UTA Găgăuzia - 500 de mii de lei.

Pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare regională urmează a fi utilizate mijloacele FNDR și ale partenerilor de dezvoltare, în special cele oferite prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

www.adrnord.md