Linkuri accesibilitate

Sofia critică politica Uniunii Europene în criza migranților


O refugiată siriană în Bulgaria
O refugiată siriană în Bulgaria

Boiko Borisov definește politica UE „o gravă lipsă de solidaritate euroepană”.

Relațiile dintre Bulgaria și Turcia, țări vecine, au intrat într-un proces de încălzire pe fondul crizei migranților și în urma puciului eșuat din Turcia, de luna trecută… Sofia ține acum așa de mult la Ankara, încât îi ia partea în disputa cu UE, în care Bulgaria este membră.

Bulgaria a cerut ajutorul Uniunii Europene pentru întărirea pazei frontierei sale cu Turcia crfiticând totodată politica Uniunii în criza migranților. Au fost adoptate noi măsuri împotrivă traficului ilegal de persoane în interiorul țării.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00
Link direct

Primul ministru Boiko Borisov și-a exprimat azi îngrijorarea în legătură cu creșterea numărului de migranți ilegali care pătrund în țara prin frontiera cu Turcia. El a criticat politica Uniunii Europene și a definit-o drept „o gravă lipsă de solidaritate europeană”. În momentul de față Bulgaria și Grecia încearcă să oprească afluxul de migranți în timp ce alte țări și-au închis practic frontierele.

„Nu ne este ușor între două focuri – Crimeea și Istanbul”, a spus Borisov. „Avem nevoie de sute de milioane pentru paza frontierei noastre de sud”.

Spre deosebire de alți lideri europeni, primul ministru bulgar a constatat că nu Turcia ci Europa nu a îndeplinit o mare parte din angajamentele sale. Vecinii din sud suportă cu greu presiunea migranților. Turcia nu mai dispune de resursele financiare prilejuite de întreținerea celor peste trei milioane de refugiați din Siria și Irak și are dreptul moral de a ne spune – „nu ați făcut cea ce ați promis - descurcați-vă cum puteți”.

Liderii Bulgariei și Turciei au ajuns la un acord ca miniștrii de interne să analizeze zilnic situația la frontiera comună.

Poziția oficială a Bulgariei contravine celei exprimate de ministrul austriac de externe Sebastian Kurtz, care consideră că Uniunea Europeană nu are nevoie de Turcia și nu trebuie să cedeze șantajului cu deschiderea frontierei turce în față migranților.

O poziție similară au exprimat liderii dreptei bulgare, care au criticat „gesturile guvernului Borisov în direcția regimurilor autoritare de la Moscova și Ankara”.

După extradarea în Turcia a unui opozant al lui Erdogan, premierul turc Yildirim a anunțat că țara sa va semna cu Bulgaria un acord bilateral pentru paza frontierei comune. În pofida asigurărilor în ultimul timp numărul migranților ce pătrund prin frontiera verde depășește 200 pe zi.

Aceasta a impus adoptarea unor măsuri noi pentru combaterea traficului. Au fost create 50 de puncte de control in județele din sudul țării la care sunt verificate automobilele suspecte. Traficanții arestați sunt judecați în regim de urgență.

O sută de ofițeri dai agenției europene „Frontex”, cea mai mare parte din Polonia, au sosit în zonele sensibile de la frontiera cu Turcia.

XS
SM
MD
LG