Băsescu: Bucureștiul trebuie să negocieze cu Putin unirea Republicii Moldova cu România

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul președinte român Traian Băsescu a declarat marți, la lucrările Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, că Bucureștiul trebuie să înceapă discuțiile cu Moscova privind unirea României cu Republica Moldova și a susținut că Putin este un om cu care se poate discuta direct.

„Eu zic că sunt foarte multe argumente pentru începerea unor discuții cu Moscova pe această temă, dar având la bază cunoașterea faptului că cetățenii Republicii Moldova doresc acest lucru”, a afirmat fostul președinte al țării, Traian Băsescu.

El a menționat că România trebuie să folosească argumentul că în Republica Moldova trăiește o minoritate românească, pornind de la acțiunile și declarațiile Moscovei, respectiv că își apără cetățenii vorbitori de limbă rusă.

„Aceste abordări în discuția cu Moscova, spre exemplu, trebuie să pornească exact de la ceea ce face și spune Moscova. A ocupat Anhazia și Osetia, în Georgia, spunând că apără cetățenii georgieni de limbă rusă. Asta a fost justificarea lui Putin că oriunde în lumea asta vor fi majorități, pe bucățele de teritorii, vorbitoare de limba rusă, Mama Rusia își asumă să aibă grijă de ei și să îi protejeze. Pe o asemenea teorie, România este îndreptățită să discute cu Moscova, faptul că în Republica Moldova trăiește o minoritate românească și de pe acest postament pot pleca discuțiile. Sigur, vă spun deschis, un singur lucru nu se va putea discuta cu Moscova, dacă o astfel de abordare va exista și ar însemna să existe curaj la București: Transnistria. (…) Deci, din acest punct de vedere cred că ar trebui să începem discuțiile cu Moscova, ele vor dura mult, dar probabil se vor suprapune cu timpul în care în Republica Moldova se va ajunge la o majoritate care să dorească Unirea”, a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că diplomația română trebuie să fie mai energică și să nu mai existe temeri de a nu supăra Moscova, întrucât „Putin este un om cu care se poate discuta direct”.

„Diplomația care are rădăcini înainte de 1989 este o diplomație a prudenței excesive și a unei temeri de a nu supăra Moscova. Or, eu îl știu pe Putin. Este un om cu care poți discuta direct, chiar dacă o ține pe a lui. Dar, ca întâi trebuie să începi o discuție ca să vezi ce vrea. (…) Moscova nu este atât de opacă cum pare și nici Bucureștiul nu este atât de opac cum pare în relațiile cu Moscova. Sigur, la București se simte o politică extrem de prudentă față de Moscova și nu numai față de Moscova. Pentru că nu s-au mai făcut progrese de doi ani încoace. Însă Bucureștiul are obligația să treacă peste tipul de diplomație bătrânicioasă și să vină la o diplomație energică, cel puțin în problema Republicii Moldova”, a spus Băsescu, citat de Agerpres.

Fostul șef al statului român a reiterat ideea că Bucureștiul trebuie să aibă certitudinea că dacă începe astfel de discuții nu va avea surpriza că o majoritate din parlamentul Republicii Moldova va vota împotriva acestui demers.

Traian Băsescu a susținut că unirea României cu Republica Moldova nu va fi posibilă cu corpul Transnistriei în corpul Moldovei, punctând că Uniunea Europeană nu dorește importarea unor conflicte înghețate.

„Aici trebuie să fim extrem de cinstiți. Unirea cu Transnistria în corpul Moldovei nu se poate. Din două motive: unul pentru că nimeni nu poate revendica apartenența la România a Transnistriei, dacă discutăm despre nedreptatea istorică a pactului Ribbentrop-Molotov. În al doilea rând, pentru că Federația Rusă nu își va retrage trupele și echipamentele militare din Transnistria și o unire cu o Transnistrie sub ocupație nu va fi acceptată de niciun stat al UE, pentru că ar însemna să importăm în UE un conflict înghețat”, a spus Băsescu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...