22:26:13 19.04.2024
Stiri

Factura unei grădinițe din R. Moldova, similară cu cea a întreținerii unui apartament cu trei odăi. Va fi posibil în curând!

Social 13.08.2016 16:00 Vizualizări2787 Autor: Ziarul National
Factura unei grădinițe din R. Moldova, similară cu cea a întreținerii unui apartament cu trei odăi. Va fi posibil în curând! fism.md
Așa va arăta grădinița din Călărași


Prima instituţie publică din R. Moldova, ce va fi construită conform standardului german de casă pasivă, va fi o grădiniţă.

Cu o capacitate de circa 100 de copii, grădiniţa urmează sa fie dată în exploatare în primăvara lui 2017 în oraşul Călăraşi.

Grădiniţa va avea o suprafaţă de 1 100 de metri pătraţi, iar întreţinerea ei - încălzirea termică, ventilarea, răcirea apei şi iluminarea, va fi comparabilă cu cea a unui apartament cu trei odăi, adică factura nu va depăşi, în medie, 2 000 de lei pe lună.

Proiectul, care va prelua practica germană şi o va aplica în ţara noastră, este realizat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM), cu sprijinul băncii germane KfW. Costul total al acestei construcţii este de un milion de euro, bani alocaţi integral de donatorul german.

Potrivit directorului executiv al FISM, Mircea Eşanu, „proiectul nu este simplu, utilajul şi tehnicile ce vor fi folosite nu au mai fost aplicate la noi”.

„Ideea este să reducem la maximum pierderea de căldură în casă în timpul verii. Astfel, nu vor fi necesare prea mari resurse pentru încălzirea pe timp de iarnă. Temperatura rămâne constantă pe tot parcursul anului, inclusiv datorită unui sistem de ventilare controlat. Încălzim o casă pasivă cu căldura proprie, căldura de la echipamentul tehnic, de la lumini, computere, televizor”, a explicat Ludwig Rongen, reprezentantul investitorului.

Expertul spune că aplicarea standardului de casă pasivă este şi mai important când vorbim despre şcoli sau grădiniţe. Aerul în sălile de clasă într-o astfel de clădire este mereu bine filtrat şi ventilat, dioxidul de carbon nu se acumulează, iar elevii şi profesorii nu obosesc atât de repede.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md