Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.08.2016

Moldova va beneficia de peste 1 mil. de euro în cadrul Programului Erasmus

Moldova va beneficia de peste 1 mil. de euro în cadrul Programului Erasmus

Comisia Europeană a publicat rezultatele selecției proiectelor de Consolidare a Capacităților în Învățămîntul Superior (Acțiunea Cheie 2) pentru 2016 în urma Apelului EAC/A04/2015, la care a fost eligibilă și Moldova.

În total, au fost depuse 736 de proiecte (cu 43% mai mult comparativ cu anul trecut), 517 de către Țările de Program și 219 de către Țările Partenere. Din acest număr total, 83 de proiecte s-au dovedit a fi neeligibile. Principalele motive ale respingerii au fost nerespectarea normelor privind alcătuirea parteneriatului (de exemplu, lipsa de conformitate cu cerința privind numărul minim de instituții de învățământ superior, solicitantul nu a fost o instituție de învățământ superior sau asociații de instituții de învățământ superior sau Ministerul de Educație din Țara Parteneră nu a fost inclus în cererile pentru proiectele structurale).

Ca urmare, în cadrul bugetului disponibil pentru Apelul Proiectelor de Consolidare a Capacităților în Învățămîntul Superior au fost selectate 147 de dosare, dintre care 121 sunt proiecte comune și 26 sunt proiecte structurale. Aceasta reprezintă o rată de succes de 20% din numărul total de cereri depuse și de 22,5% din numărul cererilor eligibile (mai mică decât în anul precedent cu 27%, din numărul total de cereri și cu 30% din cererile eligibile). Pe lîngă aceasta, Comitetul de Evaluare a convenit să se stabilească o listă de rezervă care cuprinde 18 proiecte, clasificate în ordinea priorităților pe regiune, în cazul în care oricare dintre cele 147 de proiecte finaliste nu devin contractuale.

Anul acesta, în cadrul apelului pentru proiecte de consolidare a capacităților au fost depuse 41 de dosare cu implicarea instituțiilor de învățămînt superior din Republica Moldova. Dintre acestea 4 au ajuns să fie selectate pentru finanțare.

Valoarea totală a finanțării solicitate pentru cele 147 de proiecte este de 131.188.239,86 €, bugetul total disponibil fiind de 131.470.000 €. Ceea ce înseamnă că doar 0,2% din bugetul stabilit rămâne necheltuit, bani ce urmează a fi transferați în bugetul următorului apel care urmează să fie publicat în septembrie - octombrie 2016, potrivit infoeuropa.md.


Lista proiectelor cu implicarea instituțiilor din Republica Moldova care au fost selectate în urma Apelului EAC/A04/2015 o găsiți aici, iar lista completă a celor 147 de proiecte selectate poate fi accesată aici.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus