Actualitate

Deţinătorii de patente din Soroca au ieşit la protest

Grigore Marciuc, preşedintele Asociaţiei micilor antreprenori din Soroca, a declarat pentru IPN că în Soroca sunt 720 de comercianţi care activează în bază de patentă. Aceştia contribuie la bugetul local în medie cu câte 150 de lei lunar, plus cu peste 500 de lei anual – impozitul social şi alte taxe, cum ar fi taxa de piaţă sau pentru asigurarea medicală. Grigore Marciuc a mai spus că deţinătorii de patentă creează noi locuri de muncă şi au nevoie să activeze în baza de patentă mai departe.

Protestatarii i-au cerut primarului de Soroca, Victor Său, să se adreseze Parlamentului şi să solicite abrogarea prevederilor legislative care interzic comerţul în baza patentei începând cu 1 ianuarie 2017. Totodată, deţinătorii de patente mai cer şi anunţarea unui moratoriu pe zece ani pentru orice schimbare a legislaţiei privind întreprinderile mici. Potrivit lor, termenul dat coincide cu cel prevăzut în Acordul de Asociere cu UE până când va fi armonizată legislaţia Republicii Moldova cu cea a Uniunii Europene.

Grigore Marciuc a adăugat că a convenit cu primarul de Soroca să-i transmită rezoluţia adoptată la acţiunea de protest, iar edilul oraşului să meargă cu această rezoluţie către autorităţile centrale. Acţiunea a fost susţinută şi de reprezentanţi din Căuşeni şi Ştefan Vodă.

Guvernul a aprobat recent modificări la legea privind patenta de întreprinzător, propunând titularilor de patentă să desfăşoare activitate independentă. Înregistrarea activităţii independente urmează să fie efectuată printr-o notificare la primăria localităţii şi la organul teritorial al Serviciului Fiscal de Stat, prin depunerea unei cereri. Potrivit autorilor proiectului, instituirea patentei de întreprinzător în anul 1998 a avut drept scop susţinerea persoanelor fizice în vederea iniţierii propriei afaceri, urmărindu-se dezvoltarea în continuare a afacerii sub diferite forme organizatorico-juridice stabilite prin lege, cum ar fi întreprinderea individuală, societatea cu răspundere limitată etc. Potrivit lor, practica internaţională demonstrează că asemenea reglementări nu se mai menţin în nicio ţară.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *