icon

Chiril Gaburici: „Estonia este un exemplu pentru parcursul european al Republicii Moldova”

29-04-2015 12:51
738

Prim-ministrul Chiril Gaburici a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Estoniei, Keit Pentus-Rosimannus. Părțile au discutat despre ultimele evoluţii în relaţiile moldo-estoniene, agenda europeană a Republicii Moldova și pregătirile pentru Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga, care va avea loc în perioada 21-22 mai 2015.

 

Șeful Executivului și-a exprimat gratitudinea pentru sprijinul constat, oferit de către Guvernul estonian, în realizarea agendei de reforme a ţării noastre. Chiril Gaburici a mulțumit pentru asistența acordată de către Uniunea Europeană în implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană.

 

„Estonia este un exemplu pentru parcursul european al Republicii Moldova, iar vizita dumneavoastră o percepem drept un semnal puternic de sprijin din partea partenerilor estonieni la modernizarea țării”, a subliniat Premierul.

 

În contextul discuțiilor, Chiril Gaburici s-a referit și la serviciile de consultanță oferite de experții estonieni în domeniile sănătății, educației, protecției sociale, respectării drepturilor omului și guvernării electronice, menționând că sunt foarte importante în procesul de aliniere la standardele comunității europene. De asemenea, Prim-ministrul a reiterat angajamentul Guvernului de a continua programul de reforme în sectorul justiției și cel financiar-bancar.

 

„Suntem gata să împărtășim experiența Estoniei cu autoritățile din Republica Moldova. Observăm reformele care au loc, la unele capitole ați înregistrat progrese. Deși nu este deloc ușor, reformele sunt necesare pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor”, a declarat șefa diplomației estoniene, Keit Pentus-Rosimannus.

 

La final, Părţile au convenit asupra menţinerii unui dialog continuu în vederea dezvoltării relaţiilor bilaterale dintre cele două state pe toate dimensiunile de cooperare.

 

În acest an, Guvernul estonian va acorda Republicii Moldova asistenţă în sumă de 950 de mii Euro pentru implementarea proiectelor. De asemenea, 24 de companii din Republica Moldova vor participa la Forumul oamenilor de afaceri moldo-estonieni, care va avea loc pe 20 mai 2015, la Tallinn.

 

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31