„Doamna comediei româneşti“, Tamara Buciuceanu-Botez, originară din Tighina, împlineşte 87 de ani!

Îndrăgita actriță Tamara Buciuceanu-Botez,  supranumită „Doamna comediei româneşti“,  împlineşti miercuri, 10 august, vârsta de 87 de ani.

Este una dintre cele mai apreciate actriţe române de teatru, film şi televiziune din Generația de Aur a teatrului românesc. Şi-a petrecut mai mult de jumătate din viaţă fie pe scenă, fie în faţa camerelor de luat vederi, cucerind inimile publicului, precum şi aprecierea colegilor de breaslă.

Recent, actriţa a fost recompensată cu premiul pentru întreaga carieră, în cadrul TIFF Sibiu. “Am trăit două vieţi: a mea – care peste o lună face 87 şi tot a mea – 64 de ani de teatru. Mă simt foarte tânără, bucuroasă, fericită că văd atâta lume. Înseamnă că nu m-a uitat nimeni.  Vreau să vă spun ceva! Un răspuns la ce-o să mai fac de acum, dacă mă întreabă cineva! Am să iau de la capăt ceea ce am făcut! Şi când nu veţi mirosi flori de câmp pe scenă seara, poate vă veţi întreba atunci unde o fi plecat Tamara. Vă mulţumesc că nu m-aţi uitat!”, a spus Tamara Buciuceanu Botez, de pe covorul roşu din Piaţa Mare a Sibiului.

Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut pe 10 august 1929 în Tighina, Republica Moldova. Pe când avea 18 ani a început să frecventeze Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iaşi, de unde, în anul IV-a de studii, s-a transferat în Bucureşti, la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică .

Într-o carieră de peste şase decenii, „Doamna comediei româneşti”, Tamara Buciuceanu-Botez a avut roluri în numeroase piese, printre care: „Coana Chiriţa”, „Romeo şi Julieta la început de noiembrie”, „Cumetrele”, „Doctor fără voie”. De asemenea, actriţa a jucat în peste 35 de filme, precum „Titanic vals”, „Ultimele zile ale verii”, „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Declaraţie de dragoste”, „Liceenii”. fiind foarte cunoscută pentru rolul profesoarei Isoscel din seria „Liceenii“.

Pentru talentul său deosebit, Tamara Buciuceanu-Botez a fost răsplătită de-a lungul timpului cu peste 20 de premii.

În aprilie 2002 a primit “Premiul pentru întreaga activitate artistică” din partea Ministerului Culturii şi Cultelor, iar în 2004 i-a fost decernat premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Pe 9 iunie, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat un decret prin care Tamarei Buciuceanu-Botez i-a fost conferit titlul onorific „Artist al Poporului”.

Distincția  de Stat a fost acordată Tamarei Buciuceanu-Botez, în semn de apreciere pentru meritele deosebite în promovarea artei teatrale și cinematografice, succese remarcabile și contribuție substanțială la dezvoltarea relaţiilor culturale dintre România şi Republica Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.