Sagaidac: Deprecierea leului a fost o operațiune „organizată și planificată”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deprecierea puternică a leului, din perioada noiembrie 2014 – februarie 2015, a fost o operațiune organizată și planificată, susține Sergiu Sagaidac, fost angajat al Băncii Sociale.

„În lista mea este un nume de martor foarte important care ar putea să verse multă lumină peste ceea ce s-a întâmplat. Persoana dată a activat în calitate de şef al Direcţiei Decontări Internaţionale în cadrul Băncii Sociale SA, a curat transferurile internaţionale şi cele locale, cât şi activitatea de cumpărare-vînzare a valutei străine. Când s-a început deprecierea leului moldovenesc în noiembrie 2014 am fost contactat de către dna Valentina Oprea, iar la întrebarea mea despre ce se întâmplă cu leul moldovenesc – răspunsul dnei Oprea a fost că ”este un exerciţiu”, şi a dat de înţeles că este o acţiune organizată şi planificată”, menționează Sagaidac.

Totodată, acesta amintește faptul că tocmai cele trei bănci devalizate, BEM, Banca Socială și Unibank au procurat cea mai mare parte din valuta străină în perioada fluctuațiilor valutare.

„Dacă analizăm perioada când au fost acordare acele credite de urgenţă vom observa că cele mai mari deprecieri ale leului moldovenesc au fost anume în perioada când s-au acordat acele credite de urgenţă adică noiembrie 2014 – aprilie 2015, iar dacă se va analiza care bănci au procurat cea mai mare cantitate de valută străină veţi găsi şi răspunsul cum prin acele credite de urgenţă s-a atentat de fapt la rezervele valutare ale statului”, subliniază Sergiu Sagaidac.

Amintim că, în perioada 2014-2015 leul moldovenesc s-a depreciat cu aproximativ 60% față de dolarul american și a pierdut peste 30% în raport cu euro.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...