„Sub presiunea organizaţiilor publice şi internaţionale, autorităţile au fost nevoite să anuleze sentinţa Curţii de Apel Cahul în privinţa primarului de Taraclia, Serghei Filipov”, notează sursa.

În acest caz, anunţarea laturii motivaţionale a sentinţei este programată pentru 30 august curent.

Precizăm că şedinţele de judecată în cazul dosarului lui Filipov au durat din decembrie 2014. Pe 16 aprilie, judecătoria raionului Taraclia a pronunţat sentinţa de achitare, însă acuzarea a atacat sentinţa la Curtea de Apel Cahul. Pe  4 aprilie, Curtea de Apel Cahul a casat hotărârea Judecătoriei Taraclia şi l-a recunoscut pe Filipov vinovat de încălcarea articolului 328 din Codul Penal.

Primarul oraşului Taraclia a fost condamnat pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. Tot atunci, Filipov a fost amendat cu 8 mii de lei, obligat să restituie statului un prejudiciu în valoare de 164 de mii de lei.

Cazul l-a contrariat pe şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola. Oficialul european a publicat pe o reţea de socializare un mesaj prin care condamnă această decizie, despre care spune că este una motivată politic.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.