Sergiu Sagaidac: Fără implicarea lui Plahotniuc nu ar fi fost posibilă frauda bancară

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dacă Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție, Banca Națională și alte instituții nu ar fi fost controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc nu ar fi fost posibil jaful miliardului de dolari din băncile moldovenești. De această părere este fostul șef al Secției Prevenirea Spălării Banilor și Monitorizarea Tranzacțiilor din cadrul Băncii Sociale, Sergiu Sagaidac.

Potrivit acestuia, Banca Națională avea un șir de instrumente la dispoziție care odată aplicate nu ar fi permis jefuirea băncilor, însă fiind controlată de Plahotniuc nu a putut reacționa.

„Mă refer la faptul că el controlează instituțiile de drept și Banca Națională. Dacă aceste instituții ar fi fost independente, nu ar fi fost posibil jaful secolului. Este suficient să ne aducem aminte de circumstanțe. Banca Națională avea un șir de instrumente la dispoziție: începând cu aplicarea și perceperea incontestabilă a amenzii băncii și/sau acționarilor, impunerea măsurilor de remediere, retragerea autorizației unui șir de administratori, blocarea activității acționarilor care acționau concertat, instituirea supravegherii speciale, blocarea prestării numitor tipuri de operațiuni. Toți știau că în spatele acelor trei bănci stătea Shor. BNM putea să retragă autorizația unui șir de administratori pentru încălcările care se comiteau. Putea să instituie supraveghere specială fără să se ajungă la administrare specială”, a declarat Sagaidac într-un interviu pentru crimemoldova.com.

În aceste condiții, Sagaidac spune că autoritățile de la Chișinău ar trebui să solicite ajutor internațional în investigarea fraudei.

„Acum autoritățile, instituțiile de drept ale Republicii Moldova pot să dea dovadă de bună credință și să inițieze o anchetă cu asistență internațională cum ar fi EUROPOL, FBI, Departamentul de Justiție al SUA. Este nevoie de un demers oficial din partea Procuraturii Generale prin care să solicite această asistență. Acești experți străini trebuie să ofere asistență, dar și să aibă statut de observatori străini. Dacă Procuratura Generală va face acest pas, va câștiga credibilitate”, mai spune fostul angajat al Băncii Sociale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...