Linkuri accesibilitate

Cum se pregătește Vladimir Putin să contracareze orice eventuală încercare de lovitură de stat în Federația Rusă (Adevărul)


Cititorii din România ai ziarului „Adevărul” au la dispoziție amănunte despre cum se pregătește Vladimir Putin să contracareze orice eventuală încercare de lovitură de stat în Federația Rusă. Dan Nicu scrie despre Garda Națională, o structură înființată anul acesta, în primăvară, și ale cărei atribuții o fac comparabilă cu ceea ce a fost cândva CeKA și structurile urmașe. Sub toate formele, misiunea a fost una singură: ”lupta împotriva <contrarevoluţiei> şi sabotajului”. În zilele noastre, arată autorul articolului apărut pe blogurile „Adevărul”, Garda Națională are prerogative să reţină cetăţeni, să le controleze actele, să blocheze drumuri şi imobile, să contracareze ”dezordinile în masă”. ”În cazuri excepţionale, angajaţii Gărzii Naţionale vor putea interzice circulaţia autovehiculelor, pietonilor, (...) pot intra în locuinţe private fără ordin judecătoresc, să utilizeze forţa, inclusiv armele din dotare”. Garda Națională, al cărei efectiv ar fi aproape la fel de mare ca al forțelor armate ale Federației, va atinge gradul maxim de operabilitate în 2018, exact atunci când se presupune că Putin va candida pentru un nou mandat prezidențial de 6 ani.

Un comentariu apărut pe platforma Ziare.com, sub semnătura Ioanei Ene-Dogioiu, își propune să distingă ce anume a declanșat campania cu iz de linșaj mediatic asupra guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu. E clar că se folosește un moment de vulnerabilitate – viceguvernatorul Bogdan Olteanu a fost arestat preventiv sub suspiciunea de corupție – dar mai pot fi și alte explicații: de pildă, bătălia politică pe postul de viceguvernator rămas liber, dacă nu chiar și cel de guvernator. Ioana Ene trece în revistă principalele entități care ar putea urmări descăunarea lui Isărescu și reamintește calitățile și rezultatele care l-au menținut de 26 de ani la cârma băncii centrale. ”Sistemul bancar din România a fost foarte solid, nu au existat prăbușiri nici măcar în perioada crizei, moneda naționala a depășit toate atacurile speculative, vârfurile de plată au fost depășite, nu am avut inflație sau deflație galopantă. Că ne place sau nu, BNR a fost un factor de stabilitate care a ținut România în picioare când politicul s-a tot străduit să o doboare. Dacă toate instituțiile României ar fi performat măcar ca BNR în acești 26 de ani, cred că eram departe”, scrie Ioana Ene. În România însă nu doar Banca Națională este atacată virulent, ci și alte instituții-cheie: Serviciul Român de Informații, Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, Serviciul de Pază și Protecție - enumerarea jurnalistei, care nu trage concluzii, dar își invită cititorii să caute singuri răspuns la întrebare cine și de ce și, eventual, să se uite și spre Est.

În revista 22, Cristian Câmpeanu face o analiză a prestației principalelor partide politice în perioada de precampanie electorală în care se află România. Concluzia este că doar Uniunea Salvați România și Partidul Mișcarea Populară ar putea oferi surprize. USB – surprize plăcute sau neplăcute, nu se poate spune încă. La PMP, ceea ce i se pare analistul evident este că Traian Băsescu are în minte clar ce vrea să obțină și cum poate obține. Deocamdată, i se pare cel mai activ lider politic.

XS
SM
MD
LG