Actualitate

Ucraina a refuzat noul ambasador propus de Moscova

„Această chestiune a fost scoasa de pe ordinea de zi. Cel puțin așa cum a fost pusa – a fost eliminata de pe ordinea de zi”, – citează „Adevărul ucrainean” declaratia lui Zerkali. Oficialul ucrainean a precizat că absența ambasadorului nu va afecta dezvoltarea relațiilor dintre Ucraina și Rusia.

„Și noi suntem limitati în funcționarea normală în Federația Rusa, de aceea cred că nu va avea niciun efect, având în vedere faptul că și rolul fostului ambasador al Federației Ruse în dezvoltarea relațiilor era insignifiant”, – a declarat Olena Zerkali.

Comentand declaratia oficialului din Ucraina, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, a replicat că: „momentan nu aven nimic de adăugat la ceea ce s-a spus mai devreme”, transmite RBC.

Functia ambasadorului rus în Ucraina a devenit vacantă după ce președintele Vladimir Putin, pe 28 iulie, l-a demis pe Mihail Zurabov.

Potrivit lui Peskov, Zurabov a cerut să fie eliberat din functie, deși Kremlinul era mulțumit de activitatea sa. Zurabov a fost trimis ambasador în Ucraina începând cu anul 2009, când l-a înlocuit pe Viktor Cernomîrdin.

Atunci când s-a aflat că noul ambasador rus poate fi Babici, în Rada Supremă a Ucrainei s-au auzit voci care cereau refuzarea acordului prealabil (așa-numitul agrement diplomatic).

„Având în vedere situația actuală, nu este nevoie să se acorde niciun agrement reprezentanților Federației Ruse, pentru că nivelul și prezența ambasadorului ar trebui să indice relații normale, de vecinătate, între cele două țări”, – a spus Vladimir Ariev, deputatul fracțiunii „Blocul Petro Porosenko” și membru al Comisiei Parlamentului pentru afaceri externe. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *