5 obiceiuri matinale care te fac să te simţi obosit întreaga zi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Este ideal să începi fiecare dimineaţă plin de energie, cu bateriile încărcate pentru o zi întreagă petrecută la muncă. Există însă câteva greşeli pe care le facem încă de când deschidem ochii, care ne împiedică să începem ziua în forţă.

Nu te hidratezi după ce te trezeşti.
Motivul pentru care vă treziţi cu gura uscată dimineaţa este deshidratarea. În timp ce dormiţi, corpul continuă să absorbă apa băută pe tot parcursul zilei. Dacă nu vă rehidrataţi, veţi pierde din ce în ce mai multă energie. Beţi aproximativ 650 ml de lichide în prima oră după trezire, pentru a vă simţi mai alerţi, mai bine dispuşi şi a avea mai multă energie pentru mai târziu, recomandă specialistul pentru publicaţia Men’s Health.

Faci sport pe stomacul gol şi nu mănânci destule proteine dimineaţa
Dacă mâncaţi la micul dejun alimente precum fulgii de ovăz şi banane, ele vă pot ţine de foame o oră-două, dar nu e bine să aşteptaţi până la prânz pentru a consuma proteine. Lipsa proteinelor în prima parte a zilei are efecte negative asupra masei musculare, arată un studiu realizat la University of Texas. În cadrul studiului, persoanele care au mâncat câte 30 de grame de proteine la fiecare dintre cele 3 mese ale zilei au avut o rată de sinteză a proteinelor musculare cu 25% mai mare decât persoanele care mâncau aceeaşi cantitate de proteine în total, pe zi, dar consumau cea mai mare parte din ele la cină. Aşadar, e preferabil să mâncaţi la micul dejun, pe lângă cereale şi fructe, şi alimente bogate în proteine, cum ar fi ouă.


Petreci în fiecare dimineaţă timp cu ochii în telefon

Nu telefonul trebuie blamat, ci faptul că petreceţi prea mult timp pe el stând în pat dimineaţa. Dacă cele zece minute pe care vreţi să le mai dormiţi se transformă în o oră, atunci vei rata o zi plină de energie. Să te trezeşti din acel somn adânc poate fi mai obositor decât dacă v-aţi fi trezit atunci când a sunat alarma.

Faci duş seara
Un duş fierbinte, care vă relaxează muşchii, îndepărtează stresul şi vă pregăteşte de somn este ceea ce vă doriţi seara, nu? Conform spuselor lui Raj Dasgupta, duşul făcut seara, adesea în dorinţa de a dormi mai mult dimineaţa, nu are efectele pe care le speraţi. În timp ce te apropii tot mai mult de ora obişnuită de somn, corpul începe să se relaxeze şi scade temperatura. Deci, să faci un duş fierbinte seara e ca şi cum ţi-ai reîncărca bateriile, temparatura corpului va creşte din nou şi va fi mai greu să scadă şi organismul să fie pregătit de somn. Duşul de dimineaţa este perfect ca să te umple de energie şi te va trezi imediat.

Nu te expui la lumină naturală dimineaţa
Majoritatea oamenilor preferă întunericul dimineaţa, ţin jaluzelele coborâte sau trag de seara draperiile pentru a nu îi deranja lumina. Astfel, în prima parte a zilei, aceştia nu se expun luminii naturale. Această situaţie are, în timp, efecte negative asupra sănătăţii; printre altele, afectează indicele de masă corporală (IMC), arată un studiu efectuat la Universitatea Northwestern. Expunerea cel puţin 20-30 de minute la lumină naturală, în cursul dimineţii, ajută la reglarea ceasului biologic intern al organismului şi la reglarea nivelului de energie, a apetitului şi a metabolismului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...