Nu e neapărat nevoie să ai un doctorat în psihologie ca să deduci că aceste manifestări sunt generate de nesiguranţă. Totuşi, argumentele ştiinţifice sunt mereu binevenite, aşa că cei de la AOL au publicat un video simpatic care explică de ce unii oameni au astfel de comportamente în mediul virtual.

Cercetătorii dau vina pe stima de sine contingentă la nivel de relaţie, un fenomen din cauza căruia oamenii simt o nevoie acută de aprobare şi validare socială. Stima de sine scăzută afectează relaţiile de orice natură, dar în special pe cele de cuplu. E destul de logic, de altfel: un om nesigur de sine şi de relaţia sa va simţi nevoia să compenseze cumva acest lips, eventual simulând opusul pe exterior. Cu cât încrederea în propria persoană e mai scăzută, cu atât depinde mai mult de aprecierea celor din jur.

Desigur, nu e o regulă general valabilă. Oamenii de ştiinţă nu exclud posibilitatea ca unii oameni să simtă o nevoie autentică de a se afişa astfel. Până la urmă, există oameni introvertiţi şi extrovertiţi, iar cei din a doua categorie au o tendinţă mai pronunţată de a-şi împărtăşi intimitatea cu ceilalţi. De asemenea, există şi oameni care, atunci când sunt fericiţi, îşi doresc ca toată lumea să ştie acest lucru.

În orice caz, dacă ai astfel de prieteni în listă şi te simţi deranjat de zecile de fotografii şi mesaje drăgăstoase, poţi apela cu încredere la opţiunea de „Unfollow” pe care Facebook ţi-o pune la dispoziţie. Din păcate sau din fericire, nu e o soluţie să le ţii prelegeri despre cât de exagerată le este atitudinea.