JO 2016: Nu se știe încă numărul exact al sportivilor ruși care vor participa la Rio

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cu o săptămână înaintea Jocurilor Olimpice de la Rio, nu se știe încă numărul sportivilor ruși care vor fi prezenți în Brazilia, deoarece se așteaptă încă răspunsurile de la două mari federații, gimnastică și box

Inițial prevăzută la 387 de persoane de către Comitetul olimpic rus (COR) săptămâna trecută, delegația rusă care va defila pe stadionul Maracana pe 5 august s-a redus de atunci la „273, la 30 de discipline”, a afirmat joi ministrul rus al Sporturilor, Vitali Mutko.

Vineri dimineață, la o ultimă numărare, Mutko a citat numărul de 272, asigurând că „decizia finală va fi luată sâmbătă”.

Potrivit ultimei numărări făcute de AFP vineri dimineață, 111 sportivi ruși au fost identificați ca fiind excluși oficial de la Jocurile de la Rio. Aproape o treime din delegația rusă prevăzută inițial.

Ultimii trei sportivi ruși excluși de la Jocuri au fost anunțați joi. Este vorba de trei cicliști dopați în trecut, Olga Zabelinskaia, Ilnur Zakarin, câștigătorul unei etape în Turul Franței 2016, și Serghei Șilov.

Alți trei cicliști a căror identitate nu a fost dezvăluită de Uniunea ciclistă internațională (UCI) sunt în așteptarea unei decizii. Ei au fost menționați pe 18 iulie în raportul McLaren, care a detaliat sistemul de dopaj din Rusia.

Sportivii ruși care nu au fost excluși de la Jocuri au început deja să ajungă la Rio.

„Putem asigura că doar sportivii curați au ajuns astăzi aici”, a declarat, joi seară la Rio, Iuri Butnev, purtătorul de cuvânt al Comitetului olimpic rus, la coborârea din avion, alături de grosul delegației ruse pentru JO.

„Să vă păstrați spiritul combativ și să nu dați atenție eventualelor insinuări și provocări”, i-a sfătuit pe sportivi, înaintea plecării din Moscova, președintele COR, Aleksandr Jukov.

Scandal de dopaj de stat sau nu, acești sportivi au fost primiți de numeroși compatrioți de-ai lor la aeroportul internațional din Rio. „Trebuie să-i susținem de două ori mai mult din cauza acestei istorii, echipa noastră trebuie să fie mai puternică”, a mărturisit Anatoli Saving.

Duminică, CIO a însărcinat federațiile internaționale de decidă asupra eligibilității sportivilor ruși în virtutea a trei criterii: să nu fi fost sancționați pentru dopaj în trecut, să nu fi fost menționați în raportul McLaren și să poată prezenta teste antidoping negative și credibile, adică efectuate în afara Rusiei.

Dacă unele federații au aplicat aceste criterii ca la carte, precum atletismul (67 din 68 de atleți ruși au fost excluși de IAAF) sau canotajul (22 din 28, excluși de FINA), altele au fost mai puțin cooperante. Iar unele nu au răspuns deloc până vineri, cum ar fi gimnastica sau boxul, două sporturi unde Rusia este foarte puternică.

Definitiv interziși de la Jocuri, atleții ruși au încercat să se consoleze participând la un meeting joi seară la Moscova.

„Aveam nevoie să demonstrăm că avem rezultate bune, că am fi fost buni la nivel internațional”, a explicat jurnaliștilor discobola Ekaterina Strokova. „A trebuit s-o spunem”.

„Bineînțeles, această competiție nu va înlocui niciodată Jocurile Olimpice”, a adăugat cu regret specialista la 400 m garduri Vera Rudakova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...