Cine este Lobanov?

Potrivit jurnaliştilor ruşi, Serghei Lobanov este ginerele şefului Serviciului Federal Vamal al Rusiei, Andrei Beleaninov. Tot el este administratorul unui grup de companii din Rusia, cu numele Arsenal. Compania-mamă oferă servicii de asigurări, iar din 2014 este membră a Asociaţiei ruseşti a asiguratorilor din domeniul aviatic şi cosmic. Un an mai devreme, în 2013, aceeaşi firmă a obţinut dreptul de acordare a serviciilor de fidejusiune în relaţiile cu Serviciul Vamal Federal din Rusia în cazul tranzitului vamal. Concurenţii Arsenal se declarau atunci surprinşi de faptul că o companie atât de mică şi neînsemnată a reuşit să obţină acest drept.

Lobanov deţine 33,21 % din acţiunile Arsenal, prin intermediul companiei Arsenal Kapital, în care este acţionar unic. În prezent, Arsenal deţine 40 % din acţiunile băncii ruseşti Nefteprombank.

Acţionarul de peste noapte de la Victoriabank

La Chişinău, Labanov a devenit, anul trecut, acţionar majoritar la o altă bancă prestigioasă, Victoriabank.  Acesta deţine, prin intermediul companiei off-shore Insidown Ltd., 39,2 % din acţiuni. La adunarea acţionarilor din iulie, curent, Lobanov a fost ales membru al Consiliului de administrare al băncii. Insidown Ltd. a procurat acţiunile de la Victoribank încă în noiembrie 2014, în pachete mici, de până la 5 %. La acel moment, legislaţia moldovenească permitea tranzacţii de acţiuni de până la 5% , fără acordul şi controlul Băncii Naţionale a Moldovei. Acţiunile au costat 186,7 milioane de lei şi, potrivit unor surse invocate încă acum un an de newsmarker.md, au fost procurate de la companii controlate de Veaceslav Platon.

De la Platon, la Şor?

Luni, 25 iulie, şi primarul municipiului Bălţi, Renato Usatîi, a declarat în cadrul emisiunii „Interpol” de la TV 7, că Platon a fost obligat în 2014 să-şi vândă acţiunile de la Victoriabank, pe care le-ar fi cumpărat anterior de la Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat. Potrivit lui Usatîi, presiunile pentru a fi cedate acţiunile au fost făcute de Serghei Iaralov, cel despre care se spune că ar fi consilierul personal al lui Vlad Plahotniuc şi despre care Anticoruptie.md a scris recent că l-ar fi ajutat pe democrat în mai multe scheme de preluare a unor terenuri, proprietate publică. Tot Usatîi, pretinde că beneficiarul final al acţiunilor vândute de Platon a devenit Ilan Şor.

Tot ieri, în cadrul unui interviu acordat portalului Anticoruptie.md, Veaceslav Platon a dezvăluit că, printr-o schemă similară, ar fi fost constrâns să îi vândă lui Şor acţiunile de la Banca de Economii pe care le cumpărase anterior tot de la Vlad Plahotniuc.

„Partenerul” de la Aeroport

Între Serghei Lobanov şi Ilan Şor există însă mai multe conexiuni. Pe 18 iulie 2015, compania Arsenal Kapital, în care Lobanov deţine 100 % de acţiuni, i-a acordat companiei Avia Invest, cea care a luat în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău, un împrumut în valoare de 27 de milioane de euro, pe un termen de zece ani, la o dobândă de 3 % anual. Banii urmau a fi folosiţi în calitate de resurse proprii ale Avia Invest la investiţii în reparaţia Aeroportului, conform prevederilor din contractul semnat cu Agenţia Proprietăţii Publice.

Arsenal Kapital a fost fondată în toamna lui 2014, şi este specializată în intermedieri financiare. Tot în toamna anului 2014, la Chişinău, a fost fondată o altă companie, Aviaconsulting, al cărei acţionar unic este o companie din Moscova, Promgarant. La începutul anului 2015, Aviaconsulting, al cărei administrator a fost iniţial Halter Mathias, care în prezent deţine funcţia de manager în compania de asigurări a lui Ilan Şor, Klassika Asigurări, a primit 262,8 milioane de lei de la Avia Invest pentru livrarea de bitum necesar pentru reparaţia Aeroportului. În realitate, compania nu a livrat nicio picătură de bitum, se arată în raportul secretizat al comisiei guvernamentale speciale pentru verificare situaţiei de la Aeroportul Internaţional Chişinău.

Potrivit unui raport al Centrul Naţional Anticorupţie, ajuns în posesia Ziarului Naţional care a realizat o investigaţie în colaborare cu Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova, instituţia nu exclude faptul că acest împrumut al Arsenal Kapital şi contractul semnat cu Aviaconsulting ar putea reprezenta o schemă prin care banii obţinuţi din credite neperformante de la Banca de Economii şi Banca Socială au ajuns să fie investiţi la Aeroport.  

Întrebat anterior despre acest împrumut acordat de Arsenal Kapital, administratorul Avia Invest, Petru Jardan, a declarat: „Avem şi noi parteneri care sunt gata să ne susţină”.

Anticorupţie.md