21/07/2016

Documentele obținute de RISE Moldova scot la lumină afacerea nedeclarată din regiunea separatistă transnistreană a celui mai influent politician și om de afaceri din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc. Compania se numește „Laminar” și a fost fondată în 1996, cu sediul la Tiraspol. Din 2010, firma se află în proces de lichidare. Asta după ce așa-zisa Curte de Arbitraj a Transnistriei a decis desființarea ei din motiv că „în ultimele șase luni compania nu a prezentat rapoartele contabile”.

Vladimir Plahotniuc

Vladimir Plahotniuc. Foto: www.facebook.com

9 ianuarie 1996. Vladimir Plahotniuc devine co-fondator al companiei Laminar SRL. Capitalul social al firmei este de 1.500.000 de ruble (4,1 dolari conform cursului de schimb valutar din 1996 – n.r.), iar lui Plahotniuc îi revine 33,3% din capitalul statutar.

Parteneri de afaceri ai oligarhului moldovean, cu cote-părți egale de 33,3%, sunt Dmitrii Goreanskii din Tiraspol și Ghenadii Zubarev din Bender. Ultimul a fost numit director al companiei.

Adresa juridică a firmei a fost înregistrată într-un apartament dintr-un bloc cu 17 etaje de pe str. Odeskaia, 88/2, din Tiraspol. Aici locuiește Valentina Goreanskaia, prima contabilă a firmei Laminar, și soțul ei, Dmitrii Goreanskii, asociatul lui Plahotniuc.

Contactată de RISE, Valentina Goreanskaia ne-a spus că Zubarev (unul dintre co-fondatori – n.r.) i-a propus să înscrie compania la domiciliul ei. În schimb, femeia a fost angajată în calitate de contabilă a Laminar SRL, iar soțul, Dmitrii, a devenit unul din acționarii companiei.

Valentina Goreanskaia, prima contabilă de la Laminar:
„Îmi plăteau niște copeici. Am muncit la ei doar jumătate de an. Am renunțat la funcție pentru că în acea perioadă era mai convenabil să vinzi în piață. Totodată, toate rapoartele fiscale pentru prima jumătate de an le-am prezentat la timp. Pe Plahotniuc nu l-am văzut niciodată. Țin minte că a fost un al treilea co-fondator cu așa nume. Dar nici eu și nici soțul nu ne-am întâlnit cu el niciodată”.

Potrivit statului Laminar SRL, firma avea dreptul să desfășoare peste 40 de activități comerciale, inclusiv: comerțul cu băuturi spirtoase, servicii de publicitate și activitate editorială, instalarea rețelelor TV și cablu, business hotelier, servicii de pază și supraveghere video la întreprinderi, deschiderea benzinăriilor, organizarea unor centre de agrement și turism. Detalii, AICI

Bloc-sediu-juridic-Laminar-SRL

Adresa juridică din Tiraspol a companiei Laminar SRL.

Lichidarea companiei
24 august 2010. Așa-numita Curte de Arbitraj a Transnistriei a hotărât: inițierea procedurii de lichidare a companiei Laminar. Motivul – în ultimele șase luni compania nu a prezentat rapoartele contabile (Detalii, AICI). Potrivit datelor Registrului comerțului de la Tiraspol, pe 23 iunie 2016, procesul de lichidare al companiei nu fusese încă finalizat. De facto, oligarhul este încă co-fondator Laminar SRL.

Cu toate acestea, atunci când a candidat la alegerile parlamentare dar și în perioada mandatului de deputat, Plahotniuc nu a inclus-o în declarațiile sale de avere și interese. Detalii, AICI și AICI

Victor Strătilă, vicepreședintele Comisiei Naționale de Integritate:
„Chiar dacă afacerea se află în proces de lichidare, însă din punct de vedere juridic există, funcționarul este obligat să o declare cu mențiunea că el este co-proprietar al acestei companii, dar ea este în proces de lichidare”.

Contactat de reporterul RISE, Vladimir Plahotniuc a răspuns scurt: „Sunați-mă peste un an”.

Partenerii de la Tiraspol
Datele din Registrul persoanelor juridice din regiunea transnistreană arată că în momentul fondării companiei Laminar, Ghenadii Zubarev deținea și alte afaceri în stânga Nistrului. Astfel, în iunie 1991, acesta a fost numit director al Tigar SRL din Bender. Co-fondatori ai întreprinderii erau Valeri Garev – care în 2005 a devenit deputat în Parlament Republicii Moldova pe listele Partidului Comuniștilor – și fiul său, Mihail. Compania Tigar a fost lichidată în 2004. Detalii, AICI

Erou – în războiul cu Chișinăul
În 1997 Ghenadii Zubarev a renunțat la funcția de director al Laminar SRL, administrator fiind numit Igor Baiș, din Bender. O persoană cu același nume a participat la conflictul armat de pe Nistru din 1992, luptând împotriva autorităților constituționale de la Chișinău.

În 1994, Baiș a fost decorat de fostul lider de la Tiraspol, Igor Smirnov, cu ordinul „Pentru apărarea Transnistriei”. Detalii, AICI

Vladimir THORIC (RISE Moldova), Artemie SANDULEAC (freelancer)


CITEȘTE ȘI: PlahotniucLeaks


Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului „Jurnalism de Investigație pentru Studenți”, realizat de RISE Moldova și finanțat de un grant acordat de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, faptele și concluziile prezentate în acest articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat cele ale Departamentului de Stat al SUA.

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

Comenteaza acest articol