Nume
Parola
Vizualizări: 1910
Polonia sprijină elaborarea unui program de dezvoltare a turismului în Regiunea de Dezvoltare Nord
Bălți, 26 Iulie 2016 — Polonia oferă sprijin specialiștilor ADR Nord în procesul de elaborare a Programului regional sectorial în domeniul turismului pentru Regiunea de Dezvoltare Nord. În acest sens, în perioada 19-21 iulie, o delegație din componența căreia au făcut parte specialiști din cadrul ADR Nord, ADR Centru și de la Agenția Turismului a Republicii Moldova au participat la o vizită de studiu în Regiunea Wielkopolska, Polonia.

Vizita de studiu a fost organizată de Oficiul Mareșalului Regiunii Wielkopolska în colaborare cu proiectul „Centrul de Informare pentru autoritățile locale din Republica Moldova”, realizat de reprezentanța Solidarity Fund PL în Moldova în cadrul proiectului „Suport în dezvoltarea turismului rural sustenabil în Regiunea de Dezvoltare Nord”.

În cadrul vizitei de studiu în Polonia, delegația noastră a vizitat sediul Oficiului Mareșalului Regiunii Wielkopolska, unde a fost întâmpinată de către directorul Departamentului de relații internaționale al Oficiului Mareșalului Voievodatului Wielkopolska, Anna Markiewicz-Zieliṅska, care a prezentat programul pentru sesiunea de informare privind politicile Voievodatului Wielkopolska în domeniul turismului, instituțiile și actorii implicați în realizarea acestui proces. Ulterior, specialiştii din cadrul Departamentului turism și sport al Oficiului Mareșalului Voievodatului Wielkopolska au prezentat Strategia de Dezvoltare a Turismului în Wielkopolska, procesul de elaborare și aprobare a respectivului document, rolul și modul de implicare a diverșilor actori în procesul de elaborare a Strategiei. Totodată, pe parcursul instruirii au fost prezentate modele de cooperare cu actorii-cheie în domeniul turismului promovate de Organizația de Turism din Wielkopolska.

La rândul lor, directorul Departamentului politici din cadrul Agenției Turismului a Republicii Moldova, Victor Ciobanu, și șefa Secției planificare strategică și programare a ADR Nord, Inga Cojocaru, au prezentat potențialul turistic al Republicii Moldova, în general, și cel al Regiunii de Dezvoltare Nord, în special, axându-se pe politica existentă în domeniul turismului și perspectivele de dezvoltare a acestui domeniu în nordul Republicii Moldova.

Membrii delegației din Republica Moldova au fost antrenați în exerciții practice, având ocazia să cunoască un șir de modalități de sporire a atractivității turistice în zonele rurale prin construcția turnurilor de observare, modernizarea taberelor pentru copii și elaborarea ofertelor pentru turismul activ.

Șefa Secției planificare strategică și programare a ADR Nord, Inga Cojocaru, spune că bunele practici prezentate în cadrul vizitei în Polonia vor servi drept model în procesul de elaborare a Programului regional sectorial în domeniul dezvoltării atractivității turistice în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova, precum și în alte regiuni.

„Polonia, cu suportul financiar și metodologic al UE, și-a valorificat potențialul turistic și instituțional la maxim. Oportunitatea de a accesa fonduri UE și capacitatea autorităților publice locale de asimilare a acestora au contribuit considerabil la dezvoltarea acestui domeniu de intervenție, ceea ce a permis creșterea economică, inclusiv dezvoltarea antreprenoriatului. Luând în considerare faptul că Polonia este unul din cei mai mari donatori bilaterali ai Republicii Moldova, precum și deschiderea spre cooperare a partenerilor din Wielkopolska, considerăm oportună intensificarea colaborării cu Oficiul Mareșalului Regiunii Wielkopolska în vederea dezvoltării socio-economice durabile a Regiunii de Dezvoltare Nord”, susține Maria Prisacari, responsabilă de domeniul relațiilor internaționale și atragerea investițiilor la ADR Nord, potrivit căreia exemplele de bune practici ale Poloniei au trezit interesul delegației din țara noastră.

REGIUNEA NORD – REGIUNEA WIELKOPOLSKA, O NOUĂ ETAPĂ DE COLABORARE

Cu prilejul vizitei în Polonia, reprezentanții ADR Nord au consolidat relațiile de colaborare cu Oficiul Voievodatului Wielkopolska. Specialiștii ADR Nord și colegii lor polonezi au stabilit următorii pași în relațiile comune de parteneriat. Astfel, în perioada 29 septembrie - 2 octombrie curent, o delegație din Polonia, condusă de vicemareșalul regiunii Wielkopolka, Krzysztof Grabowski, va efectua o vizită în țara noastră pentru a participa la Zilelele Regiunii de Dezvoltare Nord, ediția a IV-a. Ulterior, în perioada 10-16 octombrie curent, un grup de experți din cadrul voievodatului va vizita Regiunea de Dezvoltare Nord pentru a oferi suport tehnic în elaborarea Programului regional sectorial în domeniul turismului în Regiunea de Dezvoltare Nord.

Cooperarea dintre Regiunea de Dezvoltare Nord și Regiunea Wielkopolska a început în 2015, odată cu implementarea proiectului comun „Managementul proiectului - instrument al dezvoltării locale şi regionale. Experienţa pentru Regiunea de Dezvoltare Nord, Moldova”. Datorită rezultatelor obținute, ADR Nord împreună cu Voievodatul Wielkopolska a inițiat elaborarea unui alt proiect. Este vorba despre proiectul „Suport în dezvoltarea turismului rural sustenabil în Regiunea de Dezvoltare Nord”, care, deși nu a primit finanțare din programul Polish Aid, a primit suport financiar din sursele Voievodatului Wielkopolska, precum și a proiectului „Centrul de Informare pentru autoritățile locale din Republica Moldova”, implementat de reprezentanța Solidarity Fund PL în Moldova.

www.adrnord.md