Panică la Tiraspol: Criza de combustibil, tot mai aproape

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Criza economică din regiunea transnistreană se adâncește, pe fondul reducerii cererii interne, erodarea activităților de export, dar și a divergențelor politice majore în ajunul „alegerilor prezidențiale”. Acum transnistrenii riscă să se confrunte cu o nouă problemă de ordin economic – criza de combustibil.

Așa-numitele autorități de la Tiraspol sunt în panică, după ce 40 de mașini cu combustibil din Belarus, trimise în regiunea transnistreană, au fost oprite la granița cu Ucraina.

Astfel, se așteaptă ca în următoarele săptămâni să se declanșeze o criză de combustibil, iar tarifele la mărfuri și bunuri să crească pe fondul „vămuirii nerezonabile”.

„În Transnistria nu pot ajunge bunuri de importanță socială, după ce Ucraina a blocat total importurile spre regiune pe calea ferată. Lipsa combustibililor ar putea provoca criză în următoarele săptămâni. De asemenea, ar putea crește tarifele la măfuri și bunuri pe fonduș vămuirii nerezonabile”, a anunțat așa-numitul șef al executivului de la Tiraspol Pavel Prokudin, citat de agenția de presă rusească Regnum.

Acesta califică acțiunea autorităților ucrainene drept elemente ale unui „război economic”.

„Aceste măsuri sunt elemente ale războiului economic în curs de desfășurare împotriva Transnistriei, în care obiectul atacului devine securitatea economică a statului și bunăstarea cetățenilor săi. Sunt metode medievale care nu corespund canoanelor moderne ale dialogului civilizat”, a adăugat acesta.

Prokudin a menționat că autoritățile din regiunea transnistreană rămân deschise la dialog, însă, până într-un punct. „Dacă se întorc armele spre noi, ne vom apăra”, a avertizat acesta.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...