Coridor verde la patru posturi de frontieră, introdus de astăzi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Începând de astăzi, 19 iulie 2016, cetăţenii care traversează frontiera prin posturile vamale Sculeni, Leuşeni, Giurgiuleşti şi Tudora vor beneficia de simplificările prevăzute de introducerea Coridorului Verde. Anunţul a fost făcut de către Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, în cadrul evenimentului de inaugurare a sistemului de două coridoare, desfăşurat la Sculeni.

Sistemul de două coridoare este utilizat pentru a accelera traficul de mărfuri şi călători, dar şi pentru a optimiza controlul vamal în baza principiului selectivităţii şi analizei de risc. Prin urmare, cetăţenii care nu deţin bunuri ce necesită a fi declarate pot opta pentru Coridorul Verde, în timp ce Coridorul Roşu este destinat persoanelor care transportă mărfuri care presupun achitarea taxelor vamale aferente.

Implementarea acestei măsuri a fost determinată de sporirea semnificativă a fluxului de călători odată cu liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, precum şi după introducerea amendamentelor care permit traversarea frontierei R. Moldova de către cetăţenii UE inclusiv în baza cărţilor de identitate ordinare.

Potrivit datelor deţinute, Sculeni este unul dintre cele mai solicitate puncte de trecere a frontierei: în primul semestru al acestui an, fluxul persoanelor a constituit 1 132 071 traversări, fiind semnalată o creştere de 42% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar comparativ cu perioada corespondentă a anului 2014, atestăm o majorare de 115% a fluxului de călători.

Necesitatea aplicării acestei practici a fost condiţionată şi de infrastrucura respectivelor posturi vamale, care nu permite construcţia unor piste suplimentare de control, aceste elemente de infrastructură urmând să fie prevăzute în următoarele proiecte de reconstrucţie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...