Peste 360 tone de pesticide inutilizabile și interzise din Moldova vor fi transportate în Polonia

Peste 360 tone de pesticide inutilizabile și interzise din depozitul satului Pașcani, raionul Criuleni, urmează a fi evacuate și transportate în Polonia pentru incinerare, până la sfârșitul lunii august

Acțiunile au loc în cadrul Proiectului regional FAO „Îmbunătăţirea capacităţilor de eliminare a produselor chimice periculoase din fostul spaţiul sovietic, ca model de abordare şi prevenire a poluării cauzate de utilizarea pesticidelor”.

În luna iunie curent, Republica Moldova a obținut notificarea de tranzit de la Ucraina, măsură ce a făcut posibilă demararea lucrărilor de evacuare.

Astfel, peste 70 de tone de deșeuri (4 camioane) au fost deja transportate spre Polonia în perioada 01-15 iulie, de către o companie cehă.

Activitățile de evacuare se realizează conform planului și se preconizează a fi finalizate către finele lunii august 2016.

Proiectul regional este implementat în mai multe țări: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Ucraina Uzbekistan precum și Republica Moldova, care a fost printre primele state care în 2012 au semnat Proiectul de Asistenţă Tehnică, contribuind la reducerea riscurilor atât pentru mediu și pentru sănătatea populației precum și la promovarea unei agriculturi durabile.

pesticide

Proiectul prevede, de asemenea, activități de conștientizare a populației privind potențialelor efecte negative provocate de pesticidele inutilizabile și învechite asupra sănătății și a mediului înconjurător.

pesticide

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.