10:54:28 20.04.2024
Stiri

Campioana de la Călărași, care ne va reprezenta la Olimpiada de la Rio de Janeiro, își vede viitorul în ALTĂ țară

Sport 18.07.2016 09:00 Vizualizări3802 Autor: Ziarul National
Campioana de la Călărași, care ne va reprezenta la Olimpiada de la Rio de Janeiro, își vede viitorul în ALTĂ țară


Stil de viață: Campioană europeană la lupte libere, dar și mamă, și soție în același timp

Are doar 23 de ani, dar a reușit deja să devină triplă campioană europeană la lupte libere și vicecampioană mondială. Numele ei este Mariana Eșanu, tânăra care a reușit să spargă stereotipurile, demonstrând că e posibil să fii mamă și campioană în același timp. Este originară din satul Bahu, raionul Călărași, și de la vârsta de 14 ani practică sportul de performanță. Peste aproximativ o lună, va reprezenta R. Moldova la Olimpiada de la Rio de Janeiro.

Luptele libere, pasiune din copilărie

Mariana a fost o adolescentă diferită de celelalte. Alegerea pe care a făcut-o era de a se ocupa cu luptele în timpul liber. Ne-a mărturisit că, la acel moment, în satul său de baștină nu erau prea multe opțiuni de recreere pentru tineri, iar ea a ales din ceea ce era.

Ca oricare copil, îmi doream să am și eu un hobby cu care să mă ocup în timpul liber. Fratele meu a început să practice acest tip de sport înaintea mea și am decis să încerc și eu. Pasiunea pentru luptele libere a apărut treptat, am văzut că am succese și am decis să continuu. Astăzi nu pot să-mi imaginez viața mea fără sport”, ne spune Mariana.



Victoriile la competiții se țineau lanț de sportivă

După absolvirea gimnaziului din sat, Mariana a decis să continue pe calea sportului și a devenit elevă a Colegiului Pedagogic „Alexandru cel Bun” din Călărași, specialitatea profesor de educație fizică. Dar nici de luptele libere nu a uitat, zilnic frecventând antrenamentele din cadrul Școlii Sportive Specializate de lupte a Rezervelor Olimpice din Călărași.

În 2009, obține primul titlu de campioană europeană la Campionatul European pentru Cadeți din Serbia. În 2010, de la Campionatul European pentru Juniori din Bulgaria, Mariana se întoarce cu același titlu. În 2011, participă atât la Campionatul European, cât și la cel Mondial, unde medalia de aur i-a scăpat printre degete. Totuși, titlul de vicecampioană mondială a motivat-o pe tânăra sportivă să nu cedeze.

„Dacă la început luptele libere erau doar un hobby, după primul campionat am înțeles că sportul este totul pentru mine. Munceam zilnic foarte mult, dar nici nu simțeam oboseala, antrenamentele și competițiile au devenit ca un mod de viață. Îi sunt foarte recunoscătoare antrenorului meu, Constantin Cobâlean, care a crezut în mine și în succesele mele și care alături de mine a muncit ca să ajung campioană”, își exprimă recunoștința sportiva.

Soție și mamă

Viața sportivă activă nu a încurcat-o pe Mariana să își creeze o familie fericită. Despre întâlnirea cu soțul său Andrei, care astăzi este cel mai mare sprijin și fan al sportivei, Mariana povestește cu drag. L-a cunoscut întâmplător, iar această întâmplare i-a schimbat viața.

„Ne-am cunoscut la Mănăstirea Saharna și de atunci am rămas împreună pentru totdeauna. El a acceptat stilul meu de viață, mă susține și îmi este alături atât în momentele frumoase, cât și în cele mai grele. Întotdeauna, când merg la competiții, mă încurajează, indiferent dacă mă întorc cu o victorie sau nu, îmi spune că pentru el sunt cea mai bună”, mărturisește Mariana.

Medaliile și cupele le dedică fiicei Andreea

În 2014, Mariana a adus pe lume o fetiță, pe nume Andreea, care a devenit sensul vieții pentru tânăra sportivă. Andreea, ca și tăticul său Andrei, este cel mai mare fan al Marianei și o așteaptă acasă cu medalii după fiecare competiție.



„Mi-am reluat antrenamentele la lupte libere la o distanță nu prea mare: la doar 6 luni după ce am adus-o pe lume pe scumpa mea fetiță. E foarte frumos să fii mămică și, în același timp, campioană la lupte libere. Sunt norocoasă că am un soț înțelegător și răbdător, care este alături de fetița noastră atunci când eu sunt la campionate. Deseori, când merg la antrenamente, o iau și pe Andreea cu mine, chiar dacă e mică, știe cu ce se ocupă mămica sa. Medaliile și cupele mele le admiră cu plăcere și îi place enorm de mult să se joace cu ele”, zice fericita mămică.

În august va reprezenta R. Moldova la Olimpiada de la Rio de Janeiro

Olimpiada de la Rio de Janeiro era visul pentru care Mariana a muncit mult timp de patru ani. A ajuns într-un moment de impas din punct de vedere financiar, dar nici aceasta nu a oprit-o să-și continue calea.

A trecut prin numeroase etape de calificare și nu toate s-au încheiat cu succes. La primul turneu de calificare din Serbia, a fost foarte aproape de victorie, dar nu a reușit să o învingă pe adversara sa din Ucraina. Mariana nu a cedat și a continuat să lupte, astfel a participat la încă două turnee în Mongolia și Turcia și, într-un sfârșit, a reușit.

„Nici până acum nu pot să cred că visul meu de a participa la Olimpiada de la Rio de Janeiro s-a realizat. Am avut o perioadă de eșecuri la competiții și aveam de gând să abandonez sportul. Nu am putut să rezist nici măcar două luni și m-am reîntors. Pe moment, mă pregătesc pentru Olimpiada care se desfășoară în Spania. Astfel de antrenamente îmi permit să-mi recapăt puterile. Aici avem un regim alimentar potrivit, antrenamente în săli performante, ceea de ce ducem lipsă în R. Moldova”, ne-a mărturisit sportiva.

Vrea să devină campioană mondială

Despre planurile de viitor, Mariana ne-a povestit cu sclipiri în ochi. Se vede în continuare sportivă de performanță și chiar campioană mondială. Știe că această cale spre titlu nu este ușoară, de aceea zilnic muncește pentru realizarea visului.

„Mi-am dedicat viaţa acestui sport și îmi doresc mult ca drapelul Moldovei să se ridice cel mai sus, iar imnul țării noastre să răsune iar şi iar. Pe lângă aceasta, vreau ca familia mea să fie fericită, doar că în R. Moldova calea spre fericire este mult prea anevoioasă. Pe viitor mă văd peste hotare, acolo sportivii sunt mult mai respectați și prețuiți. Sper ca Olimpiada de la Rio să-mi schimbe viața, pentru că am muncit enorm de mult pentru aceasta”, ne-a spus zâmbind sportiva de la Călărași.

Cristina Arhip, stagiară


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md