Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.07.2016

Pavel Filip, la finalul misiunii FMI: Sunt convins că vom avea un program de țară

Pavel Filip, la finalul misiunii FMI: Sunt convins că vom avea un program de țară

Prim-ministrul Pavel Filip şi şefa echipei de experţi a Fondului Monetar Internaţional, Ivanna Vladkova-Hollar, au susţinut, astăzi, un briefing de presă privind rezultatele discuţiilor purtate în timpul misiunii de negociere asupra unui nou program de țară.
 
Premierul a mulţumit delegaţiei FMI pentru discuţiile constructive, dar şi echipei de negociatori din partea Republicii Moldova pentru efortul şi responsabilitatea de care au dat dovadă.
 
Prim-ministrul a menționat că a fost obţinut tot ce era posibil la această etapă de negocieri, respectiv să se agreeze toate elementele principale ale programului. „Dacă până acum spuneam că sunt optimist că vom avea un acord cu FMI, astăzi pot declara că sunt convins că vom avea un program cu Fondul Monetar Internaţional în termenul pe care ni l-am propus. Şi asta pentru că subiectele care urmează să fie clarificate sunt de natură tehnică”, a declarat Pavel Filip.
 
La rândul său, şefa misiunii FMI, a spus că discuţiile privind noul Acord al Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internaţional au ajuns la o altă etapă, iar negocierile au progresat considerabil. „S-a convenit asupra unui șir de domenii de importanță crucială, inclusiv reformele menite să îmbunătățească guvernarea corporativă și să sporească transparența în sectorul bancar, să asigure sustenabilitatea financiară a sectorului energetic și atingerea obiectivelor politicii bugetar-fiscale pe termen mediu. Mai rămâne să se convină asupra câtorva aspecte. Pe parcursul următoarelor zile, vom continua discuțiile de la Washington”, a mai spus Ivanna Vladkova-Hollar.
 
În acelaşi timp, Pavel Filip a evidenţiat că, pe lângă suportul financiar din partea FMI, care este important pentru țara noastră, partea principală este programul de reforme convenit cu Fondul. „Valoarea expertizei şi a suportului pe care îl primim este chiar mai mare pe termen lung, decât suma în sine”, a subliniat şeful Cabinetului de miniştri.
 
Reamintim că în perioada 5 – 15 iulie a.c. o misiune a Fondului Monetar Internaţional s-a aflat în vizită la Chişinău pentru a discuta condițiile semnării unui nou program de țară, acesta urmând conform procedurilor să fie definitivat și aprobat în cadrul Boardului FMI la Washington, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus