Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.07.2016

Conținutul foii moldo-ruse de parcurs urmează a fi discutat la finele lunii iulie, la Moscova

Conținutul foii moldo-ruse de parcurs urmează a fi discutat la finele lunii iulie, la Moscova

Ministerul Economiei a propus autorităților Federației Ruse ca grupele de experți, care urmează să definitiveze proiectul comun al Foii de parcurs, unde vor fi stabilite toate elementele-cheie de cooperare comercial-economică dintre cele două state, să se întrunească la sfârșitul lunii iulie, la Moscova. Delegația Republicii Moldova va fi condusă de viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu.
 
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, decizia de formare a grupelor de experți pentru elaborarea unei Foi comune de parcurs a fost luată în cadrul ședinței extinse a co-președinților Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, Octavian Calmîc și Dmitrii Rogozin, care a avut loc în perioada 5-6 iulie la Chișinău. Utilitatea formării grupului de lucru a fost dictată de necesitatea sincronizării propunerilor înaintate de ambele părți în proiectele sale a Foii de parcurs.
 
Conform înțelegerilor prealabile, documentul final urmează a fi discutat și semnat în cadrul unei întrevederi a co-președinților Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, Octavian Calmîc și Dmitrii Rogozin.
 
În legătură cu apariția în mass-media a unor interpretări eronate privind sensul și necesitatea elaborării unui asemenea document, ministerul Economiei vine cu următoarele precizări: (1) Proiectele foilor de parcurs, prezentate reciproc de cele două părți, sunt doar un draft de document cu propuneri unilaterale, care urmează a fi discutate și aprobate; (2) documentul va fi unul bilateral și va stabili relațiile de cooperare comercial-economică dintre două părți, în diferite domenii, inclusiv energetic, agro-alimentar, transporturi, industrie, etc; (3) Foaia de parcurs, care urmează a fi negociată și semnată, nu presupune revizuirea altor careva acorduri semnate de Republica Moldova cu UE, CSI, alte organisme internaționale sau regionale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus