Premierul muntenegrean: Rusia încearcă să întoarcă Balcanii împotriva NATO și UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Propagandiștii Federației Ruse lucrează în mod activ pentru a răspândi sentimentul anti-UE și anti-NATO în regiunea Balcanilor de Vest, cu scopul de a câștiga influență asupra țărilor din zonă, a spus premierul Muntenegrului, Milo Djukanovic, care este convins că aproximativ 30% din populația din regiune se opune integrării cu Occidentul, potrivit zn.ua, citat de paginaderusia.ro.

Potrivit lui, persoanele cu venituri mici, în unele părți ale Europei de est, mai ales unde PIB-ul pe cap de locuitor este mai mic de 6.000 de euro, nu văd beneficiile pe termen lung ale reformelor cerute de procesul de integrare cu UE și se tem de „noutatea” valorilor politice europene.

„Încă există oameni care împărtășesc un atașament emoțional față de Rusia din cauza trecutului. Ei doresc ca Muntenegru să fie blocat în acest trecut retrograd, ei se tem de schimbare, pentru că nu sunt siguri că se pot adapta la schimbări”, a spus Djukanovic.

Astfel de oameni devin victime ale propagandei rusești. Dar, în același timp, Rusia lucrează și cu minoritatea politică, care se opune Occidentului, spune oficialul.

„Rușii încearcă să construiască linia de confruntare împotriva NATO și UE, iar acest lucru se întâmplă nu numai în țara noastră, ci în întreaga regiune”, a spus oficialul din Muntenegru. Potrivit lui, minoritarea anti-occidentală este în contact cu Moscova. Partea rusă susține anumite partide politice, organizații non-guvernamentale, mass-media, pentru a abate Muntenegrul de la calea integrarii euro-atlantice.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...