Nume
Parola
Vizualizări: 4304
HACK.CORRUPTION – AU FOST DESEMNAȚI CÂȘTIGĂTORII PRIMULUI HACKATHON ANTICORUPȚIE
11 Iulie 2016 — Au fost desemnați câștigătorii primului hackathon de dezvoltare de soluții IT anticorupție. Evenimentul HACK.CORRUPTION a avut loc la 8-10 iulie 2016 la Chișinău și a fost inițiat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Moldova (PNUD), cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei. Evenimentul a fost organizat de CIVITTA și Garage48. Centrul Național Anticorupție și Centrul pentru Guvernare Electronică au fost parteneri ai evenimentului.

Timp de 48 ore, 11 echipe au lucrat intens la conceptualizarea și dezvoltarea de soluții inovative de implicare activă a cetățenilor în raportarea corupției și încurajarea autorităților să lupte semnificativ cu acest flagel.

"Agenda 2030 de Dezvoltare Durabilă, având obiectivul primordial de a curma sărăcia și de a asigura o viață demnă pentru toți, recunoaște corupția ca fiind o problemă globală și necesitatea de a lupta împotriva corupției în toate aspectele sale. Prin această hackaton, dorim să sensibilizăm opinia publică și să implicăm femei și bărbați, în special tineri, în eforturile de combatere a corupției și să cultivăm o atmosferă de toleranță zero față de corupție. Noi credem că reunirea comunității tech, activiștilor civici și reprezentanților instituțiilor guvernamentale într-o atmosferă informală va avea drept rezultat generarea de idei originale, de soluții inovative, care vor contribui la prevenirea corupției în Moldova", a declarat Olga Crivoliubic, manageră de proiect la PNUD Moldova.

În seara zilei de 10 iulie au fost prezentate prototipurile dezvoltate în cadrul hackathonului și în urma evaluării juriului, trei dintre ele au fost premiate:

• Premiul 1: Open Money. Platforma care arată cine sunt beneficiarii finali ai contractelor atribuite de instituțiile statului, prin utilizarea datelor deschise despre achiziții publice și despre fondatorii/administratorii companiilor

• Premul 2: StartMoldova. O platformă unde antreprenorii pot sa plaseze întrebări privind procese complicate birocratice din Moldova și pot primi răspunsuri oficiale care clarifică aceste procese.

• Premiul 3: COBOT. O platformă care să învețe utilizatorii cum să se comporte în caz că se ciocnesc de cazuri de corupție.
Câștigătorii vor fi premiați cu 10.000 $ și susținuți timp de 6 luni de o echipă de mentori locali și estonieni, pentru a continua dezvoltarea conceptelor în produse IT, gata de a fi utilizate de publicul larg.

La evenimentul HACK.CORRUPTION au participat peste 50 participanți: reprezentanți ai ONG-urilor, programatori, designeri, specialiști în marketing și activiști civici.

PNUD Moldova a mai organizat un hackathon în 2015, axat pe dezvoltarea de aplicații pentru studierea matematicii în școli. Conform Indicelui Global al Inovațiilor lansat recent, care măsoară performanța în domeniul inovațiilor a 141 țări și economii din lume, Republica Moldova a fost identificată ca una din țările europene cu performanțe în creștere. Mai mult, țara noastră a fost poziționată în Europa drept unul din liderii în inovații, cu cele mai bune rezultate în rândul țărilor cu venituri medii joase.