400 tone de pesticide din Moldova vor fi neutralizate în Polonia

Primele transporturi din cele 400 de tone de pesticide învechite din Pașcani (Criuleni) pleacă din Moldova în această săptămână, pentru a fi eliminate în Polonia, în condiții de siguranță pentru mediu. Depozitul din Pașcani se preconizează să fie decontaminat până la sfârșitul lunii august curent.

Acțiunile de reambalare și evacuare a pesticidelor din perioada sovietică depozitate la Pașcani a început în mai 2015, ca parte a unui proiect finanțat de Uniunea Europeană.

“Ne bucurăm că ne apropiem tot mai mult de rezolvarea problemei deșeurilor din trecut din agricultură. Evacuăm depozitele de pesticide și, cel mai important, ajutăm fermierii să identifice cele mai inofensive căi de dezvoltare a agriculturii, folosind de acum înainte cantități foarte mici de pesticide”, a declarat Tudor Robu, Adjunct al Reprezentantului FAO în Republica Moldova.

În timpul perioadei comuniste, pesticidele erau frecvent utilizate în exces și de multe ori prost administrate în încercarea de a crește producția de alimente. Consecințele acestui lucru pot fi observate în multe țări din fosta Uniune Sovietică. În timp ce pesticidele continuă să fie și astăzi utilizate pentru a sprijini producția agricolă, pesticidele învechite și interzise reprezintă o amenințare semnificativă pentru sănătatea oamenilor și mediul înconjurător.

Republica Moldova a fost printre primele țări care au semnat acordul de proiect cu FAO, în 2012. În ultimii zece ani, s-au depus eforturi semnificative pentru a elimina stocurile învechite din întreaga țară.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.