Nume
Parola
Vizualizări: 5737
Jurnaliștii din presa scrisă au aflat cum pot să mențină interesul cititorului în online
Chișinău, 5 Iulie 2016 — Membrii Asociației Presei Independente au participat la un training privind îmbunătățirea calității conținutului online. Timp de două zile (1-2 iulie), expertele Ioana Avădani și Cristina Lupu de la Centrul pentru Jurnalism Independent din București, au povestit participanților despre tendințele jurnalismului mondial, vizualizarea datelor și alte aspecte importante pentru a scrie într-un mod atractiv pentru online.

”Metodele tradiționale de informare scad. Printul începe să scadă din importanță. Online-ul acaparează tot mai mult teren. Este important să înțelegem cum îi facem pe oameni să consume informația și să nu fugă de pe pagina noastră web sau de facebook. Obișnuința de consum s-a modificat. Astfel, primul pas este să avem pagini de facebook atractive și actualizate pentru ca informația să ajungă la cât mai mulți oameni. Site-ul trebuie îmbunătățit cu aplicații pentru mobil. Nu mai trebuie să așteptăm ca publicul să vină la noi pe pagină. Trebuie să creăm produse care să ducă informația pe calculatorul sau telefonul utilizatorului”, a explicat Cristina Lupu.

La rândul său, Ioana Avădani a venit cu recomandări privind informația publicată în ziar și cea de pe site, care poate fi diferită și actualizată.

”Materialele care sunt plasate pe site-urile ziarelor trebuie să fie explicite, să conțină date concrete: cifre, poze, documente. Avantajele unui site este că la un subiect publicat pe web putem reveni cu actualitate, reînnoire sau chiar continuare a subiectului. Astfel, menținem publicul asupra unui subiect”, a precizat Ioana Avădani.

Expertele le-au prezentat participanților exemple de site-uri ușor de urmărit, dar și modele care necesită îmbunătățiri. Un alt subiect abordat a fost moderarea site-ului, și anume, moderarea comentariilor lăsate de cititori. ”Comentariile trebuie să aibă un limbaj civilizat. De aceea, pe fiecare site trebuie să existe un set de reguli pentru cei care comentează, regulament care poate fi unul comun pentru toate ziarele API. De asemenea, este important să aveți o persoana care moderează comentariile. Posesorul siteului este responsabil de ce se publică pe site, inclusiv în comentarii. Atunci când se publică un comentariu denigrator în adresa unei persoane, aceasta are dreptul să dea posesorul site-ului în judecată”, a explicat Cristina Lupu.

Participanții au aflat și despre importanța info-graficelor care însoțesc materialele de pe online. Au aflat cum să deosebească imaginile trucate, preluate, de cele originale, dar și ce reguli sau interdicții există atunci când plasăm o poză pe site.

Participanții au precizat că prezentările au fost utile și vor ține cont de toate exemplele oferite pentru ca ziarele să fie mai prezente și mai atractive online.

”Am înțeles de ce textele scurte plasate pe online sunt mai agreate de cititor. Neapărat vom pune în practică tot ce am aflat nou de la acest training, în măsura resurselor disponibile. Chiar vom încerca să modificăm aspectul paginii web a ziarului ca să răspundem așteptărilor cititorului nostru de pe online. Dezvoltarea presei locale pe online este o necesitate dacă vrem să ne dezvoltăm și să nu abandonăm domeniul”, a precizat Svetlana Cernov de la ziarul ”Est Curier”.

”La acest training am aflat mai multe detalii despre noile modalități de transmitere a informației în mediul online. Consider că dezvoltarea digitală pentru ziarul nostru este foarte importantă, iar această instruire ne-a determinat și mai mult să facem unele schimbări la site-ul ziarului, atât la conținut, cât și în administrarea site-ului. Vom reveni la unele detalii care ne-au scăpat la rubrica “comentarii”, cum ar fi condițiile și termenii de utilizare a acestei rubrici”, a spus Doina Alexei, redactor tehnic la ziarul ”Observatorul de Nord”.

Trainingul a fost organizat în cadrul proiectului ”Increasing the digital capacities of Moldovan print press”. Acest proiect este susținut financiar de Ambasada Olandei în cadrul Fondului Drepturile Omului.

Pentru detalii, contactați-o pe Diana Lungu, coordonatoare comunicare API, la numărul de telefon 0 22 210602 sau la adresa de email diana.lungu@api.md