(VIDEO) Suedia revoluționează industria auto; Cum arată prima autostradă electrificată

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Lucrând în parteneriat cu fabricantul auto Scania, autorităţile suedeze au inaugurat primul tronson de drum electrificat, care poate fi străbătut de camioane hibride diesel/electric.

Deocamdată la stadiu de concept, tronsonul de drum electrificat se întinde pe numai 2 Km de-a lungul autostrăzii E16 din centrul Suediei, scopul său fiind de a demonstra potenţialul unui nou tip de vehicule pentru transporturi de marfă.

Echipate şi cu motoare bazate pe combustie internă, certificate Euro 6 şi adaptate pentru funcţionarea cu biocombustibili, noile camioane Scania pot funcţiona şi în afara tronsonului de drum special amenajat, cuplând motorul convenţional atunci când nu este disponibilă o sursă de energie alternativă.

Spre deosebire de trenuri şi tramvaie, care folosesc un singur pantograf pentru alimentarea cu energie, camioanele hibride propuse de Scania au nevoie de două pantografe retractabile care se pot conecta şi deconecta din mers, spre exemplu pentru depăşirea unui obstacol sau alt vehicul mai lent.

Potrivit lui Nils-Gunnar Vågstedt, unul dintre cercetătorii Scania responsabili cu dezvoltarea vehiculelor electrice, potenţialul pentru economisirea de combustibil prin folosirea tronsoanelor de drum electrificate este considerabil, tehnologiile dezvoltate de companie constituind fundaţia unu nou sistem de transport nepoluant.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...