Potrivit lui Vasile Chiţiniuc, fostul administrator al companiei „Anevas Cuant”, care a iniţiat proiectul complexului, viceministrul Economiei a comis un atac raider, după care a obţinut ilegal blocurile care urmau să fie date în exploatare în 2010. El mai spune că după ce blo­cu­rile nefi­nisate şi tere­nul pe care sunt ampla­sate aces­tea au intrat în pose­sia fami­liei Tri­boi, mama vice­mi­nis­tru­lui, Sofia, a sem­nat un con­tract de acti­vi­tate comună pen­tru con­stru­cţia unui com­plex loca­tiv for­mat din trei blo­curi cu 9 etaje, cu Con­si­liul Raio­nal Ialo­veni.

„Construcţia a fost începută în 2006 din sursele beneficiarului, ale mele. Până în 2009 am conlucrat cu firmele domnului Igor Lipceanu, când am achitat din sursele oamenilor acumulate până în 2009. Tot Lipceanu l-a adus ca investitor pe Valeriu Triboi, care a  invitat-o pe mama sa, Sofia Triboi, şi soţia sa, Agnesa Triboi, cu care am întocmit contractul de investiţii a câte 175 de mii de euro. Dumnealor în perioada cuvenită nu au investit aceşti bani nici în casă, nici în bancă. În schimb, Valeriu Triboi a intrat într-o cârdăşie cu Igor Lipceanu şi au pus la cale un atac raider clasic în urma căruia au înregistrat toată construcţia, acest teren după mama sa care are peste 70 de ani, pensionară şi care a întocmit un contract de colaborare cu administraţia Consiliului Raional Ialoveni”, a menţionat antreprenorul.

Oamenii au cerut să le fie date locuinţele, iar instituţiile de drept să iniţieze o anchetă, precizând că lucrările de construcţie trebuie oprite şi să fie scoase la lumină toate circumstanţele acestui caz. „Au furat investiţiile noastre, s-au băgat în buzunarele noastre, de unde au luat banii copiilor. Dorim ca Procuratura Generală de astăzi să reînnoiască examinarea demersurilor noastre privind construcţia acestui complex locativ, pentru a divulga toate ilegalităţii”, a mai spus Vasile Chiţiniuc.

Precizăm că Ziarul de Gardă a scris într-o investigaţie că prin­tre cei care au rămas fără apar­ta­mente se numără şi şapte anga­jaţi ai Minis­te­ru­lui Apă­ră­rii pen­tru care sta­tul a chel­tuit câteva mili­oane de lei în sco­pul pro­cu­ră­rii spa­ţi­u­lui loca­tiv.

Totodată, în investigaţie se arată că pe 3 ianu­a­rie 2011, la Jude­că­to­ria Eco­no­mică de Cir­cum­scri­pţie Chi­şi­nău, „Merant Plus”, con­dusă de Igor Lip­ceanu, inten­tează o acţiune de rezi­li­ere a con­trac­tu­lui de acti­vi­tate comună cu soli­ci­ta­rea înca­să­rii de la „Ane­vas Cuant” a unei dato­rii de 13 mili­oane de lei, dato­rie des­pre care Chi­ţi­niuc spune că, de fapt, nu ar fi exis­tat. În urma hotă­râri­lor jude­că­to­reşti, com­ple­xul loca­tiv a tre­cut în pro­pri­e­ta­tea „Merant Plus”. Con­co­mi­tent, Sofia şi Agnesa Tri­boi, mama şi, res­pec­tiv, soţia lui Vale­riu Tri­boi, au inten­tat o acţiune civilă împo­triva „Merant Plus”, pri­vind rezi­li­e­rea con­trac­tu­lui de inves­ti­ţii cu înca­sa­rea pre­tin­se­lor inves­ti­ţii în sumă de 7.4 mili­oane de lei, în con­di­ţi­ile în care, declară Chi­ţi­niuc, Sofia şi Agnesa Tri­boi sem­na­seră con­trac­tul de inves­ti­ţii cu „Ane­vas Cuant”, nu cu „Merant Plus”. „Noi, ca parte care, nemij­lo­cit, a sem­nat con­trac­tul de inves­ti­ţii, nici nu am fost atraşi în pro­ces dar, printr-o hotă­râre de jude­cată, s-a dat câş­tig de cauză Sofiei şi Agne­sei Tri­boi şi s-a dis­pus înca­sa­rea de la „Merant Plus” SRL a sumei de 7 456 265 de lei. După această hotă­râre de jude­cată, „Merant Plus” a trans­mis Sofiei şi Agne­sei Tri­boi întreg comple­xul loca­tiv luat de la noi”, afirmă Chi­ţi­niuc.