19:16:10 28.03.2024
Stiri

DESCOPERIRE importantă la Blindești. Datează din perioada Imperiului Roman

Social 13.02.2015 15:25 Vizualizări2017 Autor: Galina Munteanu
DESCOPERIRE importantă la Blindești. Datează din perioada Imperiului Roman


Descoperire arheologică unică din perioada Imperiului Roman în satul Blindești, raionul Ungheni. În timpul lucrărilor de excavare a tranșeelor pentru instalarea rețelei de țevi, a fost descoperit un schelet uman și mai multe podoabe și obiecte.

De menționat că aici au loc lucrări de reabilitare a sistemului de irigare, proiect realizat în cadrul Programului Compact.

Potrivit directorului Agenției Naționale Arheologice (ANA), Vlad Vornic, osemintele și obiectele descoperite datează din perioada Imperiului Roman, secolul I-II, Era noastră.

Printre obiectele extrase se numără o podoabă, care reprezintă o piesă unică în R. Moldova prin tehnica de executare și metal. Este vorba de un cercel din aur care are un element în formă de amforă, decorat cu mărgele.

Pe moment, echipa de arheologi studiază piesele extrase și preconizează extinderea cercetărilor în zonă pentru a completa patrimoniul național cu detalii despre viața și activitatea așezărilor umane preistorice care au populat aceste teritorii.

Bijuteriile de acest gen erau caracteristice artefactelor romane din sec. I-II ale Erei noastre, având la bază influențele elene și cele din Orient, grație extinderii Imperiului Roman. De regulă, podoabe, cum ar fi cerceii și brățările, erau purtate exclusiv de nobilii romani.

În 2013-2014, cu suportul FPM Moldova a fost realizată o serie de săpături arheologice pe traseul Sărăteni-Soroca în cadrul cărora au fost descoperite vestigii importante ale culturii Cucuteni-Tripolie, care aveau o vechime de circa șapte mii de ani.

Sistemul de irigare Blindești este unul din cele zece sisteme reabilitate din fondurile Programului Compact al Guvernului SUA. Acesta se întinde pe o suprafață de circa 580 de hectare.

Lucrările de reabilitare a acestui sistem prevăd reconstrucția a trei stații de pompare și dotarea lor cu 13 pompe performante, substituirea vechii rețele de conducte cu alte noi din metal și din polietilenă, instalarea echipamentului performant etc.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md