Cum influenţează lumina din birou productivitatea angajaţilor

Într-o lume în care diferenţa între două societăţi aflate în competiţie depinde de eficienţa şi de creativitatea angajaţilor tot mai mulţi manageri şi proprietari de afaceri caută cele mai bune metode de a spori productivitatea lucrătorilor implicând cele mai mici costuri posibile. Deşi mulţi factori pot afecta productivitatea la locul de muncă, există unul extrem de la îndemână şi poate cel mai important, dar care este deseori trecut cu vederea: lumina. 

Un studiu realizat de Societatea Americană de Design Interior (American Society of Interior Design) indică faptul că peste 68 la sută dintre angajaţi se plâng de calitatea proastă a iluminatului la locul de muncă. Astfel, au fost identificate trei aspecte pe care toţi angajatorii trebuie să le aibă în vedere:

  1. Lumina artificială poate fi prea puţină sau prea puternică; iar lumina slabă obligă angajatul să depună efort mai mare să vadă, ceea ce duce la dureri de cap, pierderea concentrării mai repede decât în condiţii normale, ameţeli şi demotivare. Lumina puternică duce, de asemenea, la migrene şi dificultăţi de concentrare.
  2. Lumina naturală este de departe o alternativă mai bună. Studiul a indicat un nivel crescut de satisfacţie a angajaţilor care aveau la locul de muncă ferestre prin care trecea lumina naturală. Şi asta pentru că lumina naturală are asupra corpului uman atât efecte directe  – permite vedere bună pe toată durata zilei, cât şi indirecte – asupra stării de spirit, a comportamentului şi a echilibrului hormonal.
  3. Efectele unui sistem de iluminat corect asupra productivităţii au fost observate de cei care au decis să-i facă testul.  Rezultatele au indicat o scădere a costurilor facturilor de electricitate şi o creştere a productivităţii angajaţilor.

Pentru o echipare  corectă şi completă a spaţiilor amenajate pentru lucru şi pentru a obţine productivitate maximă din partea angajaţilor, ArtOficiu oferă o gamă variată de scaune de birou, dar şi accesorii şi componente.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.