Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.06.2016

Viceministrul de externe Lilian Darii a pledat la Viena pentru revigorarea procesului de reglementare a conflictului transnsitrean

În cadrul Conferinței anuale a OSCE pentru evaluarea securității, care se desfășoară în aceste zile în capitala Austriei, orașul Viena, viceministrul afacerilor externe și integrării europene Lilian Darii a ținut câteva discursuri pe marginea unor chestiuni de pe agendă, în particular, vizând perspectivele procesului de reglementare a conflictului transnsitrean, evoluția crizei din Ucraina, revigorarea mecanismelor de control asupra armamentelor convenționale și de promovare a măsurilor de întărire a încrederii și securității în spațiul OSCE.

În alocuțiunile sale, viceministrul Darii a menționat importanța reluării recente, după o pauză de doi ani, a negocierilor oficiale în formatul ”5+2” și a reiterat hotărârea fermă a autorităților moldovenești de a promova în continuare procesul de reglementare a conflictului transnsitrean, inclusiv prin realizarea înțelegerilor convenite în cadrul reuniunii în acest format care a avut loc la Berlin la 2-3 iunie anul curent. El a pledat pentru intensificarea eforturilor în vederea soluționării problemei transnistrene prin elaborarea unui statut special pentru regiunea transnsitreană cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Diplomatul moldovean a reiterat, de asemenea, disponibilitatea Republicii Moldova de a sprijini în continuare eforturile vizând încetarea ostitlităților din estul Ucrainei și depășirea crizei din această țară, invocând, în particular, impactul negativ al acesteia asupra securității din regiunea noastră.

Vicemnistrul Darii a ținut să sublinieze interesul țării noastre în modernizarea Documentului de la Viena 2011 privind măsurile de consolidare a încrederii şi securităţii în vederea sporirii transparenţei militare şi securităţii în spaţiul OSCE. În acest context, el a pledat pentru retragerea completă şi necondiţionată a forţelor armate ale Federației Ruse de pe teritoriul ţării noastre în conformitate cu deciziile adoptate în cadrul Summit-ului OSCE de la Istanbul din 1999. El a pledat, de asemenea, pentru transformarea actualei operațiuni de menţinere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional corespunzător.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus