„Imperiul oligarhiei din Transnistria”: Afaceri în Moldova, Ucraina, UE și paradisuri fiscale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Oligarhii transnistreni Victor Gușan și Ilya Kazmaly au devenit în ultimii 20 de ani, coproprietari ai zeci de companii, fondate în Republica Moldova – pe malul drept al Nistrului, în Ucraina, în state ale Uniunii Europene, dar și în paradisuri fiscale. Afacerile acestora au devenit subiectul unei noi investigații a RISE Moldova. Documentele obținute de reporterii RISE dezvăluie „dimensiunea reală a imperiului internațional construit de țarii oligarhiei din Transnistria”.

Potrivit investigației, în 2015, fiecare a treiea rublă care a intrat în bugetul nerecunoscutei republici moldovenești nistrene a fost virată de companiile controlate de Victor Gușan și Ilya Kazmaly, toate parte a holdingului Sheriff. De fapt, companiile conectate la holdingul Sheriff funcționează ca un stat în interiorul altui stat, fiind active pe toate segmentele economiei – de la comerțul cu produse alimentare, automobile, carburanți, medicamente, producerea și exportul alcoolului la servicii hoteliere, telefonie fixă și mobilă, internet, bănci și asigurări, sport și presă.

În plus, mai mulți angajați ai holdingului – Oleg Baev, directorul KVINT, Dmitrii Oghirciuk, directorul Sheriff SRL, Vladislav Tidva, președintele Agroprombank – sunt și deputați în așa-zisul Soviet Suprem din partea „Obnovlenie”, partid cu o retorică prorusă și care, anul trecut, a obținut majoritatea voturilor la scrutinul parlamentar.

Ilya Kazmaly (54 de ani) şi Victor Guşan (53 de ani) au pus bazele actualului imperiu de afaceri la un an de la încheierea războiului de pe Nistru. În iunie 1993, cei doi au fondat, în proaspăt autoproclamata republică nistreană, prima lor companie – Sheriff SRL.

O altă afacere importantă a lui Gușan și Kazmaly, care este societatea pe acțiuni de tip închis Interdnestrcom, singurul operator de telefonie fixă și mobilă, care prestează și servicii de televiziune și internet.

Reporterii RISE vorbesc și despre faptul că cei doi oligarhi transnistreni dețin segmente întregi din economia regiunii separatiste. Astfel, din 1997, prin intermediul societății Sheriff, Gușan și Kazmaly au pus mâna pe Agroprombank, cea mai mare bancă din regiune. În perioada campaniei de privatizare, Sheriff a mai preluat și alte întreprinderi – Combinatul de produse din amidon din Bender, Combinatul de produse cerealiere şi Combinatul de panificaţie, ambele din Tiraspol, combinatul de textile Tirotex.

Un an mai târziu, în 2006, Sheriff a preluat și combinatul de vinuri şi coniacuri din Tiraspol „Kvint”. De asemenea, sub controlul celor doi afaceriști au ajuns mai multe obiective strategice care au fost privatizate, printre care baza petrolieră din Tiraspol și combinatul de materiale de construcţie.

Potrivit autorilor inestigației, la începutul anilor ´90, cei doi magnați au înființat companii și în Federația Rusă. La câțiva ani distanță însă, cei doi și-au lichidat toate companiile rusești. În paralel cu afacerile de acasă și cu cele din Rusia, Gușan și Kazmaly au intrat pe piața Ucrainei.

La începutul 2016, Gușan figura în registrul ucrainean al persoanelor juridice drept unul dintre proprietarii Intertelecom, o companie care se numără printre cei importanți patru operatori de telefonie mobilă din Ucraina și are cea mai mare acoperire 3G.

Începând cu 2004, tandemul Gușan-Kazmaly a ajuns și în Insulele Virgine Britanice (BVI). Folosindu-se de cetățenia rusă, cei doi au devenit asociați în șase companii offshore.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...