Dezvăluirile în dosarul fraudelor bancare continuă: Șor a cumpărat o bancă plină de datorii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dezvăluirile în dosarul fraudelor bancare continuă. Fostul șef al Secției privind prevenirea spălării banilor și monitorizarea tranzacțiilor în cadrul Băncii Sociale S.A., Sergiu Sagaidac, care dezvăluia acum trei zile că a fost supus intimidării după ce la sfârșitul lunii septembrie 2014 a părăsit instituția, spune că primarul de Orhei Ilan Șor, aflat în prezent în arest, a ştiut că banca era plină de datorii atunci când a preluat-o.

Acest fapt dovedeşte că scopul iniţial a fost de a utiliza Banca Socială pentru a fura din rezervele valutare ale Băncii Naţionale a Moldovei, spune fostul angajat al băncii falimentare.

„Ilan Șor a cumpărat şi preluat o bancă plină de datorii. Aici apare semnul de întrebare: la ce bun i-a trebuit o bancă plină de datorii? Unicul răspuns logic şi plauzibil: sau a fost dus de nas, cu toate că atunci când au loc achiziţii de bănci şi tranzacţii cu sume exorbitante, iniţial se efectuează un audit extern pentru a afla situaţia reală a băncii (indicatorii de capital, active şi de lichiditate) şi pentru a estima valoarea de piaţă a unei acţiuni sau s-a dorit din start a utiliza Banca Socială ca instrument/modalitate pentru alte scopuri decât cele de prestare a serviciilor bancare. Nu-i exclus că, din start, scopul propus a fost de a utiliza Banca Socială, care era golită de capital, pentru a doua parte a fraudei – atentarea la rezervele valutare ale ţării”, a menţionat Sergiu Sagaidac.

A doua etapă al jafului, continuă Sergiu Sagaidac, este legată de venirea şi numirea lui Sergiu Albot, un fost angajat al Băncii Naţionale a Moldovei, în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administrare al Băncii Sociale. Acesta este căsătorit cu verişoara lui Ilan Șor.

„Acesta a lucrat la BNM şi practic el a fost executorul”, spune fostul angajat al Băncii Sociale, într-un mesaj pe o rețea de socializare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...