Germania aşteaptă un val de atentate: Statul Islamic pierde în Siria, dar se regrupează în Europa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Oficialii de la Berlin au recunoscut săptămâna aceasta că se aşteaptă la un val de atentate ale teroriştilor Statului Islamic, serviciile de securitate din Germania fiind pregătite să răspundă unor atacuri la scară largă.

Tomas de Maiziere, ministrul german de Interne, admite că pierderile teritoriale suferite de Statul Islamic în Irak şi Siria reprezintă succese de necontestat ale alianţei internaţionale, dar cresc riscurile declanşării unor atentate pe continentul european, informează IB Times.

Temeri justificate

„Ne temem că Statul Islamic îşi va externaliza şi îşi va transfera activităţile în Europa, în special din cauza pierderilor suferite în Orientul Mijlociu”, a recunoscut oficialul german.

Şeful serviciului de informaţii interne al Germaniei (BfV), Hans Georg Maasen, a declarat că agenţii săi sunt pregătiţi să intervină în combaterea unor atentate şi a unor incidente declanşate de militanţii ISIS încă de la sângeroasele incidente care au zguduit Parisul şi Bruxellesul în ultimele 9 luni.

Unele atacuri au fost deja dejucate, susţine Maasen, care a dat exemplul unei celule de terorişti formate din 3 cetăţeni sirieni care plănuiau un atac in Dusseldorf.

Cu un milion de refugiaţi musulmani adoptaţi în cursul anului trecut de către Germania, şeful BfV recunoaşte că se aşteaptă şi la atacuri ale unor „lupi singuratici” infiltraţi în rândul masei de migranţi sau radicalizaţi după intrarea în ţară.

17 astfel de indivizi, infiltraţi în ţară ca refugiaţi, au fost identificaţi de forţele de securitate ale Germaniei, iar mulţi dintre ei sunt acum morţi sau arestaţi.

400 de cazuri individuale au fost verificate de autorităţi sub suspiciunea că ar reprezenta indivizi aflaţi în legătură cu gruparea ISIL, dar cele mai multe s-au dovedit a fi doar acuzaţii false lansate de alţi refugiaţi.

Terorism intern

Germania este a treia naţiune europeană, după Marea Britanie şi Franţa, care furnizează anual sute de voluntari organizaţiei teroriste Statul Islamic.

40 de cetăţeni germani sunt suspectaţi că au mers în ultimele 6 luni în zonele de conflict din Siria şi Irak, ridicând cifra totală a recruţilor nemţi la 820, dintre care o treime au şi revenit în ţară.

Germania se confruntă şi cu o creştere a numărului de adepţi ai salafismului, un curent islamist ultra-conservator a cărui doctrină stă la baza principiilor adoptate de teroriştii jihadişti.

În ultimul an şi jumătate, numărul adepţilor salafişti din rândul musulmanilor aflaţi în Germania a crescut de la 7.000, la 8.900, conform informaţiilor prelucrate de serviciile de securitate de la Berlin.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...