Linkuri accesibilitate

La Iași după 75 de ani de la Pogromul antievreiesc din iunie 1941


Evrei asfixiați în Trenul Morții după Pogromul de la Iași din iunie 1941 (Foto: col. Yad Vashem)
Evrei asfixiați în Trenul Morții după Pogromul de la Iași din iunie 1941 (Foto: col. Yad Vashem)

Hans Klemm: ceremoniile semnifică voința „ca generațiile viitoare să respingă ura și intoleranța care continuă să existe în colțurile întunecate ale Europei chiar și astăzi”.

Profesorul Alexandru Călinescu
Profesorul Alexandru Călinescu

Se împlinesc zilele acestea 75 de ani de la unul din cele mai sumbre momente din istoria modernă a României: Pogromul de la Iași.

La ordinul lui Ion Antonescu, autoritățile românești au declanșat, pe 27 iunie 1941, operațiunea de „curățire” a Iașului de evrei. Au urmat scene de o barbarie atroce. Mulți evrei au fost împușcați pe străzi, alții au fost adunați în curtea Chesturii de Poliție unde a avut loc un adevărat masacru. Sute de bărbați au fost înghesuiți apoi, la gara Iași, în vagoane pentru vite, formându-se două trenuri ce au primit ulterior numele de „trenuri ale morții”: s-a murit acolo, în chinuri groaznice, de sete, de foame, de căldura sufocantă.

Au fost uciși, conform estimărilor istoricilor, în jur de 13000 de oameni, cam o treime din populația evreiască de atunci a Iașului. Nu e exclus să mai aflăm și alte lucruri îngrozitoare, așa cum în 2010 s-a descoperit la Popricani, lângă Iași, o groapă comună, cu peste 30 de cadavre, printre care femei și copii. Această tragedie, arată istoricii, a schimbat brutal profilul socio-demografic al orașului, iar plecarea ulterioară, după 1950, a evreilor a văduvit Iașul de o comunitate care avusese, printre altele, un rol cultural major.

Manifestările comemorative au început luni, cu vernisajul expoziției „Fragmente dintr-o viață”, expoziție despre care ascultătorii Europei Libere au aflat dintr-un interviu realizat de Victor Eskenasy. Marți au avut loc ceremonii la cimitirele evreiești din Iași, Podu Iloaie și Târgu Frumos: au participat, pe lângă oficialități locale, ambasadorii Israelului și Statelor Unite precum și Paul Shapiro, director în cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington.

Într-o ceremonie solemnă de la Palatul Culturii au fost decorați, de către președinție, trei supraviețuitori ai Pogromului. Biblioteca Centrală Universitară a organizat expoziția „Criminali și salvatori în memoria supraviețuitorilor Pogromului de la Iași”. Și la Palatul Culturii a fost deschisă ieri o expoziție foto-documentară. Tot ieri, la Universitatea „Al.I.Cuza”, s-a desfășurat o sesiune științifică, la care a participat istoricul Adrian Cioflâncă, ale cărui contribuții în studierea Pogromului de la Iași sunt cu totul deosebite.

S-au inaugurat, de asemenea, două piețe cu nume simbolice, „Piața Eroilor Martiri din 1941” și „Piața Drepți între Popoare”. Sculptorul Vasile Leondar a prezentat proiectul lucrării monumentale „Never Again”, o lucrare impresionantă, ce figurează un vagon din sinistrele „trenuri ale morții”.

Comemorările de la Iași sunt un mod de a cinsti amintirea victimelor acelei îngrozitoare tragedii. Și totodată, așa cum a spus în cuvântul său ambasadorul american Hans Klemm, ele semnifică și voința noastră „ca generațiile viitoare să respingă ura și intoleranța care continuă să existe în colțurile întunecate ale Europei chiar și astăzi”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG